Африканська чума свиней на Буковині: у селах обстежать усіх тварин

11.11.2021, 12:47
104878

Тушу мертвої свині на стихійному сміттєзвалищі у селі Горбівці знайшли місцеві жителі

Джерело: acc.cv.ua

Спеціалісти Держпродспоживслужби склали План заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання африканської чуми свиней та визначили зону захисту в 3-х кілометровій межі спалаху с. Горбівці, с. Тереблече, с. Нижні Синівці, с. Верхні Синівці. Зоною нагляду визначили (10-ти кілометрову зону від межі зони захисту) населені пункти: с. Новий Вовчинець, с.Стерче, с.Опришени, с.Станівці, с.Буківка, с.Поляна, с.Турятка.

Читайте також: В Україні затвердили список небезпечних порід собак – перелік

«Наразі у селах є тільки зони нагляду та захисту, так, як був знайдений один труп свині на сміттєзвалищі. Карантину як такого в населених пунктах поки не вводили. Але ми встановлюємо попереджувальні знаки з написом «КАРАНТИН» та знаки, які вказують на об’їзд, у зоні епізоотичного осередку, це сміттєзвалище, що розташоване за межами Горбівців. Усе обладнання та транспортні засоби, які тут працюють чи перетинають межі цієї зони, підлягають очистці та дезінфекції. У селах зони захисту ми опишемо усе поголів’я свиней, їх обстежать ветеринари. Тут заборонено ввозити чи вивозити живих свиней, заборонена торгівля живими. У зоні нагляду проведуть роз’яснювальні роботи та облік поголів’я. Ми посилюємо контроль на продовольчих ринках та стихійних ринках. Якщо будуть підтверджені нові тут вже випадки, введемо карантин», – зазначила перша заступниця очільниці ГУ Держпродспоживслужби Анжела Косован.

Другий підтверджений випадок АЧС виявили при проведенні планового дослідження дикого кабана з ГО Мисливський клуб «Лісівник», тушу тварини добули під час полювання. Відтак, 42 квартал В. Петрівецького лісництва визначили зоною епізоотичного осередку. Зоною нагляду визначили 10-ти кілометрову зону від межі місця захисту, а саме: с. Корчівці та с. Аршиця Чернівецького району Чернівецької області. Тут спеціалісти також проведуть роз’яснювальні роботи серед населення, у зоні епізоотичного осередку встановлять чисельність диких кабанів та будуть їх відстрілювати.

Відтак, у відділі комунікації поліції Чернівецької області повідомили, що з’ясовуватимуть обставини інциденту.

«Лабораторне дослідження відібраних проб патологічного матеріалу виявило ДНК вірус африканської чуми свиней. Збудник цього вірусу також виявили в пробах матеріалу від дикого кабана, взятих для планового дослідження в лісових угіддях мисливського клубу», – йдеться у повідомленні.

Наразі поліцейські здійснюють подворовий обхід, опитують місцевих жителів і встановлюють походження інфікованої тварини.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com