Американські вчені пояснили походження міжзоряного об’єкта Оумуамуа

17.03.2021, 11:51
95542

Американські астрофізики вважають, що Оумуамуа — космічний об’єкт, що пролетів повз Землю в 2017 році, був частиною далекої екзопланети, а не кораблем інопланетян, – пише Антон Ходоренко (НВ).

Читайте також: У зірки з сузір’я Ерідана вчені виявили три планети

Це був осколок планети, схожої на Плутон, і складався здебільшого із замороженого азоту, впевнені вчені.

«Ми, ймовірно, вирішили загадку того, що таке Оумуамуа, і можемо обґрунтовано ідентифікувати його як шматок екзо-Плутона, схожої на Плутон планети в інший Сонячній системі», — сказав Стівен Деш, астрофізик з Університету штату Аризона, співавтор нового дослідження.

Деш і його співавтори вважають, що пів мільярда років тому космічний об’єкт зіткнувся з батьківської планетою Оумуамуа. Це призвело до того, що Оумуамуа полетів до нашої Сонячної системи.

На їхню думку, щойно він наблизився до Сонця, Оумуамуа прискорився, коли сонячне світло випарувало частину його криги. Комети рухаються за аналогічною схемою, відомою як «ефект ракети».

Оскільки склад Оумуамуа невідомий, дослідники підрахували, які види льоду будуть сублімуватися (переходити з твердого стану в газоподібний) зі швидкістю, яка може пояснити ракетний ефект Оумуамуа. Вони дійшли висновку, що об’єкт, ймовірно, складається з азотного льоду, як поверхня Плутона і супутника Нептуна Тритона.

У міру наближення до нашої Сонячної системи — і, отже, до Сонця — Оумуамуа почав відшаровувати заморожені шари азоту. За словами авторів дослідження, об’єкт увійшов в нашу Сонячну систему в 1995 році, хоча ми не усвідомлювали цього тоді, а потім втратив 95 відсотків своєї маси і перетворився на осколок.

На той час, коли астрономи дізналися про існування Оумуамуа в 2017 році, він уже відлітав від Землі зі швидкістю 315 431 км/год. Отже, у них було всього кілька тижнів, щоб вивчити дивний об’єкт розміром з хмарочос.

Обмежений характер зібраної інформації давав вченим змогу припустити, що це за об’єкт і звідки він взявся. Спочатку Оумуамуа класифікували як комету, але вона не випускала газ, як комета.

«Обертання, швидкість і траєкторія Оумуамуа не могли бути пояснені однієї лише гравітацією, що наводило на думку, що це теж не астероїд. А форма і профіль об’єкта — близько чверті милі в довжину і всього 34,75 метра в ширину — не відповідають жодній комети або астероїду, що спостерігався раніше», — відзначили астрономи.

Однак, на думку авторів нового дослідження, заморожений азотний склад Оумуамуа може пояснити цю форму.

«У міру випаровування зовнішніх шарів азотного льоду форма тіла ставала все більш плоскою, як шматок мила, коли зовнішні шари стираються в процесі використання», — сказав Алан Джексон, співавтор роботи.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com