Аналогове телебачення в Україні відключать з 1 липня

3.05.2018, 16:53
2305

Перегляд по телевізору новин та передач опинився під загрозою. Йдеться передусім про тих, хто ловить телеканали на звичні антени – кімнатні чи вуличні. Із 1 липня цього року в Україні вимкнуть аналогове телебачення. Тобто картинка з телевізорів, які не адаптовані до цифрових каналів, просто зникне.

Про це повідомляє канал “ICTV”.

Згідно з міжнародною угодою “Женева-2006”, перехід на цифрове мовлення в Україні повинен був відбутися ще три роки тому. Однак через неготовність до змін Нацрада з питань телебачення і радіомовлення відкладала цей процес. Йдеться передусім про ефірне мовлення. Якщо ж глядач має договір із кабельним оператором або дивиться програми за допомогою супутника чи мережі Інтернет, він не відчує змін.

Якщо ви зараз дивитеся безкоштовне телебачення, то, аби не платити потім, необхідно встановити спеціальний тюнер. Його вартість починається від 250 гривень. Та, в разі необхідності, потрібно замінити антену на так звану “гостронаправлену”, яка приймає сигнал тільки в дециметровому діапазоні. Основна перевага для українців від переходу на цифровий стандарт мовлення у тому, що завдяки тюнеру люди зможуть дивитися більше каналів, обіцяють в Нацраді з питань телебачення і радіомовлення. Однак у деяких випадках за це все ж таки доведеться доплачувати.

“Перший: необхідно придбати цифровий  тюнер, можливо оновити трішечки вашу антену або телевізор. Але сам перегляд програм залишиться безкоштовним. Другий: підключитися до кабельної мережі, яка, скоріше за все, проведена у вашому будинку, якщо ви мешкаєте у багатоквартирному будинку. Ви будете бачити набагато більше каналів, ніж раніше, але за це треба буде платити. Третій варіант: встановити супутникову антену і тюнер. Це теж потребує грошей. І за перегляд програм також доведеться в майбутньому платити”, – розповідає член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Олександр Ільяшенко.

Перехід на нові стандарти цифрового телебачення – це загальносвітова практика. Великобританія, Німеччина, Франція чи Сполучені Штати Америки вже давно відключили аналогове мовлення. Для України ж перехід на цифровий стандарт дасть можливість вивільнити частоти для впровадження більш прогресивних технологій, в тому числі мобільного зв’язку 4G. Інформаційна роз’яснювальна кампанія про перехід на цифрове мовлення триває вже кілька років. Українці мали достатньо можливостей підготуватися до змін. І щоб 1 липня телевізор не згас, варто поквапитися.

 

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com