Англійські вчені розповіли, які бактерії ховаються у косметичці

4.12.2019, 09:50
55429

Косметичні засоби та засоби для нанесення макіяжу забруднені потенційно смертоносними мікробами − в тому числі стафілококом і кишковою паличкою, і власники косметики регулярно наносять ці бактерії собі на обличчя. Такого висновку дійшли медики з Астонського університету в Бірмінгемі, проаналізувавши вміст декількох сотень косметичок, передає Бі−бі−сі.

Читайте також: Науковці винайшли нову вакцину, яка ефективно бореться з ВІЛ

Автори дослідження з’ясували, що переважна більшість з тих, хто користується косметикою, взагалі ніколи не миють пензлики і спонж для нанесення макіяжу і майже повністю ігнорують інформацію про закінчення терміну придатності того або іншого продукту.

В результаті в косметичці накопичуються мільйони бактерій, які можуть викликати низку захворювань при нанесенні на обличчя – особливо біля очей, рота або на пошкоджені ділянки шкіри − від шкірних інфекцій до зараження крові. Особливо ризикують люди з ослабленим імунітетом.

Вчені вивчили під мікроскопом п’ять типів декоративної косметики: помаду (96 штук), блиск для губ (107), олівці для підводки очей (92), туш для вій (93) і спонж для нанесення макіяжу (79).

Найстрашнішим розсадником бактерій виявилися саме спонжі (б’юті блендери) − навіть відносно нові. Концентрація шкідливих мікробів там склала понад мільйон бактерій на мілілітр. У решті косметики показники забруднення були на три-чотири порядки нижчі. В ході опитування власників косметичок з’ясувалося, що 93% спонжів ніколи не милися та не чистилися, притому що дві третини з них в процесі використання іноді падали на підлогу.

Дослідники відзначають, що спонжі створюють ідеальні умови для розмноження бактерій, оскільки після використання на них залишається волога і поживні речовини. І користувачі косметики піддають себе ризику зараження, навіть не підозрюючи про це. Виробники декоративної косметики повинні давати детальніші інструкції щодо догляду за своєю продукцією і більш явно позначати на упаковці термін придатності, підкреслюють вчені. При цьому в США, наприклад, законодавство взагалі не зобов’язує виробників косметики зазначати на продукції термін придатності.

Європейські стандарти гігієни в цій сфері відрізняються більшою строгістю, наприклад, кишкова паличка (E. Coli) не може бути присутня в декоративній косметиці ні в якому разі. Однак мікроби потрапляють туди в ході використання і починають активно розмножуватися: дослідники виявили стафілококи, E. Coli інші ентеробактерії і грибки більшості (70−90%) вивчених косметичних продуктів − в концентрації від декількох сотень до декількох тисяч бактерій на мілілітр.

У висновку авторидослідження відзначають, що, хоча косметика не “псується” так само, як продукти харчування, і зберігає свої декоративні властивості, зберігати і використовувати її занадто довго – значить піддавати себе зайвому ризику.

При цьому в ході іншого дослідження, проведеного в Бразилії в 2013 році, майже 98% студенток зізналися, що продовжують використовувати косметику після закінчення терміну придатності.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com