Батьки відмовляються від вакцинації. На Закарпатті зафіксували вже п’ять випадків поліомієліту, в однієї дитини паралізовано ногу

4.11.2021, 08:00
104331

На Закарпатті зафіксували п’ять випадків поліомієліту серед невакцинованих дітей, у однієї з хворих паралізована нога

Про це повідомляє ВВС News Україна з посиланням на головну епідеміологиню області Вікторію Тимчик.

Перший випадок поліомієліту на Закарпатті зафіксували у 12-річної мешканки Тячівського району. 13 вересня у дівчинки почалися гострі кишкові розлади, за три дні підвищилася температура, 17 вересня — почалися біль у попереку та лихоманка з температурою 39 градусів, а наступного дня вона не могла стати на ногу. Пізніше у дівчинки підтвердили поліовірус І типу.

13 жовтня її перевели з інфекційного відділення до неврологічного, рухливість ноги досі не відновилася. Протягом року їй потрібно буде проходити реабілітацію, а для відновлення нейропрохідності потрібні рік чи півтора активної роботи.

За інформацією видання, мати дівчинки, яка спочатку була категорично проти вакцинації, зараз змінила ставлення і дозволила щепити двох інших своїх дітей. Жінка утрималася від коментарів.

Вікторія Тимчик сказала, що цей випадок не пов’язаний із поліовірусом у дівчинки в Рівненській області. Але під час розслідування стало відомо, що у чотирьох дітей, які контактували із зараженою з Рівненської області, виявили поліовірус II типу.

Читайте також: Цілила собі в груди, а дитині в голову: лучанка, яка порізала себе та дочку, залишила передсмертну записку

«Лікарі не повідомляють подробиць того, як діти із Закарпаття отримали контакт із дитиною з Рівненської області», — передає ВВС News Україна.

Зараз хворі вдома під наглядом батьків та сімейного лікаря. За інформацією видання, батьки відмовляються від вакцинації з релігійних переконань.

Директор Департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Анатолій Пшеничний заявив, що в області від поліомієліту щеплено лише 49% дітей, і більшість батьківських відмов спричинені релігійними переконаннями. Востаннє захворювання фіксували у Закарпатській області у 2015 році.

6 жовтня в Рівненській области зафіксували та офіційно підтвердили випадок поліомієліту.

Дитину ушпиталили з симптомами парезу нижніх кінцівок 3 вересня і призначили лікування, але воно було неефективним. Тоді медики запідозрили поліомієліт – результати аналізів це підтвердили. Батьки не робили дитині щеплення з релігійних переконань.

Пізніше інфекцію зафіксували ще в шести дітей — братів і сестер хворої дівчинки.

Міністерство охорони здоров’я ухвалило рішення про додаткову вакцинацію дітей від поліомієліту в Рівненській області. За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, у 2021 році лише 53% дітей віком до року отримали планові щеплення.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com