Без сосисок та мінімум цукру: чому в Україні підняли “бунт” проти нового шкільного меню Клопотенка

15.01.2022, 22:31
109282

У соціальних мережах розгорілися суперечки через оновлене меню у дитячих садочках та школах, яке розробив популярний шеф-кухар Євген Клопотенко. Воно передбачає поступову відмову від цукру та солі, збільшення кількості овочів та зменшення хлібобулочних виробів. Водночас оновлене харчування сподобалося не всім.

Читайте також: Ах, к*рва”: у Польщі олень напав на блогера-мисливця і вибив йому око (відео 18+)

Батьки школярів заявляють, що їхніх дітей годують несолоною їжею, а у чай зовсім не додають цукор. Діти нібито не наїдаються, а ціни за харчування в їдальнях зросли. Інші ж вважають, що проблема не у самих стравах, а у якості продуктів, які поставляють у навчальні заклади, та в тому, як їх готують кухарі.

Що говорять батьки

У батьківських групах у соціальних мережах деякі українці скаржаться, що дітям не смакують страви без солі й цукру. Крім того, вони нарікають на те, що у школах немає відповідного обладнання, кухарі не підготовлені, а продукція, яка завозиться, низької якості.

“Половини з того, що потрібно для нового меню, взагалі не возитимуть. Дорого. Що хочете, те й робіть”, “Какао без цукру! Гречана каша без солі. Найбільш голодні з’їдають, інші сидять і дивляться. Все викидається”, “Якби ви бачили ті овочі та котлети. Це сльози”, ” У школі все ніяке. Родичка працює в школі, їжа йде в помиї, діти голодні”, – пишуть батьки у коментарях під дописом Євгена Клопотенка у Facebook.

Без сосисок та мінімум цукру: чому в Україні підняли
Без сосисок та мінімум цукру: чому в Україні підняли

Крім того, українці скаржаться, що за новими нормами, урізали кількість випічки. “Раніше були булочки і печиво два рази на тиждень, а зараз зовсім скасували. Цукру в напоях немає, та й напої сумнівні. Запіканки, які були солодкі і подавалися зі сметанним соусом, зараз прісні без нічого”, – написала користувачка Юлія Зварик.

Водночас більшість батьків вважають, що їжа у школах має бути насамперед здоровою, а від масла, великої кількості цукру, смажених котлет і булочок уже давно треба було відмовитися. Вони пишуть, що їхні діти із задоволенням вживають оновлені шкільні страви.

Без сосисок та мінімум цукру: чому в Україні підняли

“Все відмінно! Запоріжжя, двоє дітей у початковій школі. Сказали, нове харчування смачніше, їдять із задоволенням. Спасибі!”, “Все класно: і ідея, і меню! Але коли справа доходить до реалізації, починається біда”, “Обід сьогодні – величезні порції. Какао без цукру. Пили із задоволенням, бо вдома теж цукор на мінімумі”, “А в нашій школі готують смачно! Дякуємо. Ми і раніше пили не солодкий чай і компот, майже не солимо їжу. Їжа повинна бути корисна і смачна, як у Клопотенка”, – писали українці.

Без сосисок та мінімум цукру: чому в Україні підняли

“Дуже вдячна за шкільне харчування. Вперше діти відчувають себе людьми зі своїми смаками та правами. Як бабуся своєї онуки радію, що дитина може самі собі обирати їжу”, “Реформувати треба спочатку не шкільне, а домашнє харчування. Я шокована, як всі почали відстоювати чай із трьома ложками цукру”, – писали у мережі.

У мережі також з’явилося безліч дописів на підтримку оновленого меню.

Отто Стойка, лікар-методист Центру громадського здоров’я МОЗ України наголосив, що діти в Україні відвикають від простої, непереробленої їжі, а критику на адресу Клопотенка назвав неконструктивною.

Без сосисок та мінімум цукру: чому в Україні підняли

“Шановні, подивимося на себе, на бабусь і дідусів наших дітей – чим ми їх годуємо, якими смаколиками балуємо? Чи буває таке, щоб ви пройшли по лісу 15-20 км, а потім зварили трав’яний чай із джерельної води та заїли простим бутербродом та яблуком або ягодами і пішли далі? Наші діти геть відвикають від простої, непереробленої їжі!” – написав він у Facebook.

Киянка Ірина Юделевич вважає, що питання передусім має бути адресоване кухарям та адміністрації навчальних закладів.

“Питання до адміністрації, кухарів, у яких руки з д*пи, саботують, або звикли красти харчі, а з того, що залишилось, набадяжити діткам “шопопало”. Там, де кухарі на своєму місці та готують дітям із душею, меню від Клопотенка – супер”, – написала вона.

Засновник рекрутингової агенції “Борщ” Сергій Марченко вважає, що проблема не у рецептах, а в тому, що українці усе звикли критикувати. “Якби реформу шкільного харчування просував якийсь нудний ноунейм із міністерства, ніхто б і не пікнув. Бо який сенс критикувати ноунейма із міністерства? А тут молодий, гарний, успішний – ідеальна мішень для булінгу і хейту”, – йдеться у дописі Марченка у Facebook.

Що говорить Клопотенко

Сам шеф-кухар у відповідь на критику зазначив, що рецепти затвердили ДПСС та МОЗ і рекомендували їх на національному рівні. Тож школи отримали вибір: самим створювати меню до норм або складати його на основі розроблених нами рецептів. Він порадив перевіряти, чи відповідає їжа прописаним у законі нормам, а також зазначив, що в садках і школах не повинні різко відмовлятися від солі та цукру в стравах, це повинно відбуватися поступово.

Клопотенко зазначив, що наступними кроками його та його команди буде:

навчати кухарів;

навчати людей, які на місцях складають меню, як правильно читати норми;

розповідати про основи здорового харчування.

OBOZREVATEL отримав зразок нового шкільного меню, тож читачі самі зможуть оцінити його склад і користь для дитячого здоров’я.

Без сосисок та мінімум цукру: чому в Україні підняли
Без сосисок та мінімум цукру: чому в Україні підняли
Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com