Британія першою у світі схвалила пігулки від COVID-19

4.11.2021, 21:32
104394

Британський регулятор першим у світі схвалив для лікування симптомів коронавірусу антивірусний препарат “Молнупіравір” у пігулках.

Читайте також: «Життя людини – найвища цінність», – в «УДАРі» просять українців вакцинуватись

Про це повідомляє BBC.

Пігулку двічі на день даватимуть пацієнтам, у яких недавно діагностували захворювання.

У клінічних випробуваннях таблетки, які раніше були розроблені для лікування грипу, знизили ризик госпіталізації чи смерті десь наполовину.

Глава британського МОЗу Саджид Джавід зізнався, що таке лікування “змінило правила гри”: “Сьогодні історичний день для нашої країни, оскільки Британія стала першою у світі, яка схвалила противірусний препарат, який можна приймати удома”.

Молнупіравір, розроблений американськими фармацевтичними компаніями Merck, Sharp and Dohme (MSD) та Ridgeback Biotherapeutics, є першим противірусним препаратом від коронавірусу, який можна приймати у вигляді таблеток, а не вводити внутрішньовенно.

Британія погодилась закупити 4800 тисяч капсул, перші поставки очікуються у листопаді.

Кому даватимуть таблетки

Препарат будуть давати як вакцинованим, так і невакцинованим пацієнтам у рамках національного дослідження для додаткових даних про її ефективність, необхідних для додаткового замовлення.

Для максимальної ефективності препарат треба прийняти протягом 5 днів після появи симптомів.

Нове лікування спрямоване на фермент, який вірус використовує для створення своїх копій, вносячи помилки у генетичний код. Це має запобігти його розмноженню, щоби підтримати низький рівень вірусу в організмі та знизити тяжкий перебіг недуги.

У компанії-розробнику зазначили, що цей підхід має зробити лікування однаково ефективним проти появи нових штамів вірусу в майбутньому.

У Британії пігулки дозволили для людей з легкою чи середньою формою коронавірусу і зі щонайменше одним фактором ризику, наприклад, ожиріння, літній вік, діабет чи серцеві захворювання.

Клінічні випробування

Попередні клінічні випробування препарату на 775 пацієнтах, інфікованих коронавірусом, встановили: госпіталізовані були лише 7,3% з добровольців (у порівнянні з 14,1% пацієнтів, яким давали плацебо); смертей не зафіксовано (проте 8 добровольців, яким давали плацебо, пізніше померли від коронавірусу).

Результати ще не пройшли експертну оцінку.

Дані підтверджують, що препарат треба приймати невдовзі після появи перших симптомів. Попередні дослідження з участю пацієнтів, які вже були госпіталізовані з тяжким перебігом хвороби, втішних результатів не дали.

Про поставку COVID-пігулок вже домовилися уряди Австралії, Сінгапура, Південної Кореї.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com