Британія поступово втрачає бажання підтримувати Україну, – The Guardian

4.10.2023, 11:32
147719

Оскільки війні в Україні не видно кінця, політики та громадськість на Заході починають поступово втрачати бажання підтримувати українців чимось більше, ніж синьо-жовтими прапорами на вулицях європейських міст.

Читайте також: У Росії Арестовича оголосили у розшук

Про це пише політичний оглядач британського видання The Guardian Габі Гінсліфф.

Журналістка зазначає, що на зміну початковому емоційному піднесенню і готовності будь-що допомогти Україні вистояти тепер приходить “якесь дивне публічне заціпеніння, що тихо придушує високі емоції перших днів війни”.

“Це найнебезпечніший момент для України, чиї солдати загрузли у критичному військовому наступі, а цивільні особи стикаються з черговою жорстокою зимою, коли Росія намагається заморозити їх у покорі, атакуючи їхню енергетичну інфраструктуру. Але саме західна, а не українська рішучість демонструє найбільш тривожні ознаки хиткості”, – пише оглядач.

Гінсліфф перераховує тривожні сигнали для України: відмова Конгресу США профінансувати витрати на підтримку України, заяви Дональда Трампа про припинення військових поставок Києву в разі його приходу до влади та перемога путіністів на виборах в Словаччині. За словами оглядача, тепер подібні погляди “просочуються крізь політичний підлісок” і в самій Британії.

Так, праві популісти поширюють теорії змови про Україну, НАТО та МВФ, педалюючи думку, що “ми не можемо дозволити собі продовжувати підтримувати Україну”. Ці голоси стають усе гучнішими на Заході. У цьому контексті Габі Гінсліфф згадує нещодавній скандальний твіт Ілона Маска, в якому він висміяв спроби Володимира Зеленського отримати західну допомогу.

Оглядач зазначає, що Захід екзистенціально зацікавлений в тому, щоб зупинити російську агресію в Європі, але не хоче ризикувати життями власних солдатів. Тому й виникла “неписана угода” про те, що воює Україна, а Захід надає матеріально-фінансову підтримку. Але “з настанням важких часів” ця ідея втрачає прихильників.

“У нас є шанс допомогти закінчити це. Російська армія тріскається”, — написав колишній міністр оборони Британії Бен Уоллес у статті для Daily Telegraph.

“Але, мабуть, тільки якщо західна політика першою не дасть тріщини”, – додає оглядач The Guardian.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com