“Били кожен день і говорили, що ми виростемо виродками”: сироти та волонтерка розповіли про страшні знущання дитячому притулку “Світанок” (відео)

1.11.2019, 17:56
50013

В Одесі розгорається скандал, пов’язаний зі знущаннями над дітьми в комунальних притулках. Приводом стали втечі дітей з дитячого міського притулку “Світанок” – причиною втеч, як пояснюють самі підлітки, стають побої, образи і сексуальні домагання персоналу цього закладу. Про те, що відбувається в притулку розповіла одеська захисниця прав дітей, колишня патрульна поліцейська Зоя Мельник, пише ″Страна″.

Читайте також: “Змушували ковтати сперму та били до півсмерті”: в Одесі вихователі у дитбудинку жорстоко знущались з сиріт

″Діти втікають звідти регулярно. Причина – жорстокість і знущання, яким поклоняються діти. Ініціатори цього, перш за все, вихователі та адміністрація цих закладів. Вони і самі знущаються і б’ють вихованців, а також залучають до знущань приватну охорону. Яку діти називають між собою” ОМОН “. Вперше про це я дізналася від волонтера, сироти Лучезара Панфілова – в те, що він мені розповів в серпні 2019 року, спочатку не вірилося. Почала перевіряти, на жаль все підтвердилося″, – каже Зоя Мельник.

Зоя Мельник розповіла про те, що відбувається в дитячому притулку “Світанок”.

″Ще в серпні 2019 року Лучезар Панфілов повідомив, що якісь поліцейські за викликом вихователів притулку приїжджають в” Світанок “і катують дітей. Перша думка:” Та ну. Не може бути. За кнопці виклику може приїхати тільки поліція охорони. Але вони не мають права. Вже потім, вислухавши пояснення свідків того, що відбувається, я зрозуміла – туди приїжджає приватна охорона. Яку вихователі називають “ОМОН” і лякають дітей. В “Світанку” живе дівчинка Д. їй 13 років, дитина з величезної життєвою трагедією. Від неї я дізналася, що її гвалтували з 6-7 років, били, продавали в сексуальне рабство маргіналів, за горілку … У “Світанку” Д. шукала для себе затишок і тепло, рятуючись від побиття і сексуального насильства. У тому пеклі, в якому вона існувала, у дівчинки виробилася модель виживання, як у джунглях – вона дозволяла користуватися своїм тілом, щоб до неї добре ставилися. Тому в притулку у Д. були статеві стосунки з хлопчиками “щоб не били і не кривдили”, пояснювала вона. Дітям, які пережили сексуальне насильство, потрібна допомога хороших психологів, психотерапія, потрібно допомогти впоратися з цією проблемою, потрібно пережити травму. Але замість цього вихователі Світанку називали Д. “повією”, а хлопчики користувалися вразливим психологічним станом дівчинки. Ну і що хотіти від дітей, яким ніхто нічого про це не говорив, не займався їх статевим просвітою? ″, – розповідає Зоя Мельник.

Читайте також: В Одесі іноземці побилися з місцевими мешканцями: загинуло дві людини (відео)

″Одного разу Д. і хлопчика 14 років застали в цьому притулку в коморі за статевим актом. Вихователі нічого розумнішого не придумали, як викликати приватну охорону. Кілька охоронців збройних спецзасобами приїхали на розборки з дітьми-сиротами. Дітей цієї групи зібрали разом, поставили в ряд і стали прилюдно принижувати Д. і хлопчика. Їх матюкали, погрожували, змушуючи описувати процес статевих відносин. змусили дітей дістати з відра для сміття презерватив, який розрізали на дві частини. і примусили Д. і хлопчика жувати цей презерватив. Все це відбувалося на очах у інших дітей і трьох вихователів, які стояли і сміялися. Після цього охоронці бити, обливати холодною водою, стали бити дітей електрошокерами і ремнем дівчинку Д. і хлопчика. Катували дітей змушуючи під страхом присідати і тримати книжки на витягнутих руках. До знемоги … Дівчинці, яка стояла “на шухері”, також дісталося. Дізнавшись про це, я кажу Лучезара Панфілова, що це кримінальний злочин і потрібно звертатися офіційно. І Лучезар написав офіційну заяву про весь цей жах ″, – продовжує захисниця прав дітей.

Після того, як кілька громадських і волонтерів звернулися в ЗМІ і написали про це в соціальних мережах, до них посипалися дзвінки дітей з того ж притулку “Світанок” –  підлітки описували страшне.

″Вранці мені в Facebook, з аккаунта Насті Шаповал написали дві дівчинки, вихованки” Світанку “- Мирослава Г. і Лера. Вони розповіли про те, що їх б’ють вихователі, що їх побив поліцейський Хмельницького відділення поліції Крецул Андрій Георгійович, мама Лери написала заяву в Хмельницьке відділення поліції. Після чого Крецул знову побив Леру і під погрозами позбавити маму батьківських прав, змусив дівчинку дати пояснення що її ніхто не бив. Брав при цьому її за горло і бив … пояснення написане під тиском дівчинка написала в присутності заступника директора Світанку – Віталія Кондратюка. Крецул обіцяв Лері, що приїжджатиме в Світанок і буде випорожнюватися на дівчинку. Другу дівчинку, Мирославу, хапав за волосся, тягнув до ніг і кричав: “Облизуй мені взуття, холуй”. Дівчата були в розпачі і просили мене допомогти їм. Ще пізніше передзвонили і сказали, що їх терпець увірвався і вони хочуть втекти, було пізно, я вмовляла почекати і я щось придумаю, що на вулиці небезпечно і т.д.

На жаль, вони мене не послухали і вийшли на зв’язок через годину, вже, коли втекли. Спочатку говорили, що переночують у родичів подруги, але потім виявилося, що йти їм нікуди. Вночі повертати дітей можна було тільки тим, хто оголосив дітей в розшук, а це якраз той самий райвідділ, де дітей постійно били, в тому числі за відходи зі Світанку. А ось вранці можна було показати в главк поліції, до нормальних копів, відвезти туди, де є нормальні психологи і нормальні співробітники, які вміють поводитися з дітьми і вміють їх опитувати.

Але куди подіти дівчаток вночі? Відправляти на чергові тортури знущання в Світанок? У мене місця немає зовсім. Я живу в малосімейці в квартирі з дочкою. Дзвоню до Лучезара і прошу дати притулок дівчаток. У нього три кімнати, де проживають сироти – він, ще три дівчинки і його прийомний брат ,″- розповідає Зоя Мельник.

Читайте також: В Одесі знайдено повішеною на дереві неповнолітню дівчинку

За словами правозахисниці, 26 вересня 2019 року трьох дівчаток, переночували у прихистив їх Лучезара Панфілова, громадські працівники відвезли в поліцію. Однак пізніше дітей все ж повернули назад, до притулку “Світанок”, з якого вони втекли.

Як розповіли втікачки, після повернення до притулку їх побили, відібрали мобільні телефони і посадили в карцер. Через кілька днів, вже в притулку, одна з повернутих втікачок – Мирослава, в розпачі і в надії позбавити себе від принижень, навмисне випила дезінфікуючий засіб “Блонідас” для того щоб потрапити в лікарню.

У ніч на 28 вересня 2019 року Мирославі стало погано, вона почала рвати і попросила викликати медичну допомогу. А щоб її не відправили в психіатричну лікарню, сказала що отруїлася вінегретом. Але так як в таких установах, як правило, прийнято приховувати випадки травм, побиттів і відправлень дітей, тому швидку дівчинці не викликали, а замість цього вкололи насильно анальгін з Ношпа.

Дівчинці ставало гірше. Понад 5 годин вона перебувала без медичної допомоги. Вона взяла у когось телефон (її телефон забрали, за те що вона дзвонила мені), подзвонила мамі і попросила, щоб вона допомогла.

Було близько 12 ночі, коли громадські працівники з Мельник приїхали до притулку і зажадали викликати дитині швидку. Але персонал притулку відмовився це робити і швидку викликала сама Зоя Мельник з мамою. Замість швидкої співробітники Світанку викликали на дітей і волонтерів охоронців, тих самих “Омоннів”, які б’ють і мучать дітей. Цими “Омонами” виявилися співробітники одеського охоронного агентства “Центр”.

Читайте також: Суд вирішив закрити український театр в Одесі

Зоя Мельник надала відеозапис подій тієї ночі, коли вона намагалася госпіталізувати отруєну вихованку притулку.

В результаті отруєну вихованку все ж вдалося госпіталізувати. Вже 29 вересня медики поставили діагноз, що у дівчинки внутрішня кровотеча і опік слизової стравоходу.

Після лікування та виписки, дівчинка категорично відмовилася повертатися в притулок, але співробітники “Світанку” спробували насильно витягнути підлітка через чорний хід лікарні. Цікаво що представники притулку навідріз відмовилися везти дівчинку на експертизу, яка повинна була зняти побої підлітка, за її словами, нанесені співробітниками притулку після її втечі і повернення в “Світанок”.

Громадські працівники та журналісти встигли зняти репортаж і взяти пояснення самої вихованки Мирослави Г.

А пізніше волонтери відмовляються віддавати Мирославу в руки персоналу притулку, і самі везуть її на експертизу. Їх супроводжує матір Мирослави – її позбавляли батьківських прав. А дочку вона віддала до притулку через неможливість її опікувати – мати-одиначка і буває вдома рідко, працюючи на кількох роботах подобово.

Однак персонал притулку заявляє в поліцію, що їх вихованку нібито викрали волонтери. Після проведення експертизи дівчинка розповідає журналістам про знущання в притулку – про “Омонни”, і про побиття, і примус до жування презервативів.

Цікаво, що викликана ювенальна поліція приходить до висновку, що ніякого викрадення немає, дитина з мамою, мама прав не позбавлена ​​і їде. Мама забирає дівчинку додому.

Читайте також: В Одесі зняли відео, як вихователька дитячого садочка знущається з дитини

“Побої були кожен день”

Втім, скандал навколо притулку лише розгорявся – 2 жовтня 2019 року через заклади збігають ще три дівчинки 14, 13 і 17 років – Настя, Д. і Таня. Волонтери вже знають, що втекла Д. – та сама дівчинка, яку в притулку змушували жувати презерватив.

За твердженнями багатьох колишніх вихованців “Світанку”, з якими поспілкувалися журналісти, цей притулок давно мав погану славу.

Наприклад, 15-річна Ганна Гончар, яка потрапила в притулок у 13 років, стверджує, що притулок по суті був перетворений персоналом в такий собі концтабір для сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

″Побої були кожен день. Били за будь-які” проступки “. Наприклад, якщо погано помив підлогу, або затримався при перегляді телевізора, били і закривали в карцер – там є спеціальне приміщення для цього. З карцеру виводили лише в туалет, харчування там належало всього раз на добу. Хлопчиків били не тільки руками, але і шваброю. Якщо діти хворіли, то їх лікували аспірином або но-шпой, інших ліків не давали, вважалося, що діти “симулюють”. Мобільні телефони відбирали, давали тільки на кілька хвилин в день. Відвідини друзів були заборонені, вдавалося лише іноді поспілкуватися тільки через паркан. Дорогі іграшки та ласощі, які в притулок завозили волонтери, персонал не соромлячись забирав додому ″- згадує дівчина.

Ще одна колишня вихованка, 17-річна Олена Жеребко, яка пробула в притулку більше року, підтверджує слова Анни Гончар і розповідає не тільки про побої і образи, а й про те, що персонал притулку – фельдшери, вихователь і охоронець часто приставали до юних вихованок , схиляючи їх до сексу.

″Крім того, що вихователі нас особисто ображали, ще оскроблялі і наших батьків, називаючи їх б..дямі, алкашами, наркоманами і повіями. Говорили, що ми виростемо такими ж” виродками “. А дорослі вихователі і охоронець могли зайти в спальню до дівчаткам вночі, чіпали нас … Охоронець наполегливо запрошував дівчаток до себе в кімнату, при цьому сміявся і говорив, мовляв, він спить без трусів, але що б ми «не ніяковіли”. Приїжджав навіть один поліцейський – він … Рахал одну з наших дівчаток, причому адміністрація і всі вихованці це знали і мовчали. Він це робив ін ямо в притулку. Навіть мене вмовляв “дружити” з ним, говорив, що за це буду “як сир у маслі кататися″, – розповідає дівчина.

Журналісти записала на відео розповідь колишніх вихованок про порядки в притулку:

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com