Чоловік уперше в житті взяв до рук металошукач і за кілька годин знайшов майже кілограм старовинного золота

28.09.2021, 11:00
101901

Мешканець Данії Оле Ґінеруп Шиц у грудні 2020 року за допомогою металошукача (який він уперше взяв до рук за кілька годин до того) знайшов один із найбільших покладів старовинного золота в історії країни

Про це повідомляє Business Insider, пише hromadske.

Шиц вирішив випробувати недавно придбаний металошукач на землі в містечку Вінделєв, яка належала його колишньому однокласнику. Через кілька годин пошуків пристрій спрацював. З-під землі чоловік викопав шматок погнутого металу в бруді.

Читайте також: Талібам заборонили робити селфі і носити білі кросівки: чому

«Я й гадки не мав, що це таке насправді, тож єдине, про що міг подумати — що то кришка від банки з консервованим оселедцем», — пригадував Шиц в інтерв’ю данському виданню TV Syd. Насправді ж це був золотий медальйон.

Усього під землею лежав майже кілограм золота віком щонайменше 1500 років. «Що ж, ось вам і епітома неймовірного щастя. Площа Данії — 43 тисячі кілометрів, і я випадково направив металошукач саме в потрібне місце», — додає чоловік.

Фото першої знахідки Шиц відправив до Музею Вайле, розташованого неподалік Вінделєва. Його провідний дослідник Мадс Равн пригадував у розмові із CNN: коли побачив фотографію, то ледь не впав зі свого стільця.

Місце знахідки ретельно досліджували понад пів року фахівці Музею Вайле і Національного музею Данії. Більшість знахідок — це медальйони, причому деякі завбільшки з таріль, а також золоті монети, браслети й підвіски.

За словами Равна, кількість знайденого золота та його вік дозволяють припустити: воно, вочевидь, належало вождю місцевого племені, довкола якого гуртувалися ремісники по золоту. Цікаво, що досі про існування такої впливової фігури у Вінделєві півтора тисячоліття тому не було відомо.

Усього дослідники в Данії знайшли понад 40 кілограмів золота «залізної» доби. Дата появи більшості знахідок збігається з кліматичною катастрофою середини VI століття, пов’язаною з виверженням вулкана: хмара пилу затягнула небо, принісши неврожаї й голод.

У цей же час тодішні мешканці на території сучасної Данії через ті події відхрестилися від старих правителів і почали закопувати золото, яке мали. Можливо, так вони готувалися до можливої війни, а може, це була данина богам, щоб вони зглянулися над людьми.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com