Чи можна зараз виїхати за кордон без закордонного паспорта: в ДПСУ пояснили

21.11.2023, 18:32
150161

Громадяни України станом на листопад 2023 року ще мають можливість виїхати за кордон за внутрішніми паспортами, однак лише в окремих випадках.

Читайте також: У Польщі українець вбив дружину і двох дітей: висловлювала претензії щодо його способу життя

Про це голова Державної прикордонної служби України Андрій Демченко розповів у інтерв’ю “РБК-Україна”.

Очільник ДПСУ зауважив, що у перші місяці повномасштабної війни в Україні суміжні з нею країни активно дозволяли перетинати кордон зокрема і за внутрішніми паспортами.

“Але є угоди, які визначають перелік документів, які дають підстави на перетин кордону. В першу чергу йдеться про закордонний паспорт. Тому зараз фактично суміжні країни повернулися до того, що люди повинні мати закордонний паспорт для перетину кордону”, – повідомив Демченко.

В яких випадках можна виїхати за кордон за внутрішнім паспортом

Як пояснив голова Держприкордонслужби, якщо людина перетинає кордон як біженець – прямуючи перш за все з районів бойових дій – і має об’єктивні підстави, що не може поновити швидко або зробити закордонний паспорт, “тоді у виключних випадках суміжна сторона може пропустити громадян України за внутрішніми паспортами”.

Українські прикордонники при цьому вивчають обставини виїзду і можуть контактувати з колегами суміжної країни, щоб зрозуміти, чи вони пропустять людину за таких обставин за внутрішнім паспортом.

Чи можна їхати за кордон дітям зі свідоцтвом про народження

“По свідоцтву про народження діти-громадяни України можуть їхати за кордон – це прописано у правилах перетину кордону. Таку норму було погоджено у тому числі і з прикордонниками суміжних країн”, – повідомив Демченко.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com