Чи зростуть комунальні тарифи в жовтні, скільки сплачуватимуть українці

5.10.2022, 08:02
128632

Деякі тарифи залишатимуться незмінними до кінця війни, оскільки на їхнє підвищення встановлений мораторій. На більшість комунальних тарифів мораторію немає, тому вони можуть зрости до закінчення опалювального сезону.

Читайте також: Жахливі подробиці загибелі Паші Лі розповіли волонтери з Ірпеня

Тарифи заморожені, але не всі

У липні Верховна Рада ухвалила урядовий закон № 7427, яким встановила мораторій на підвищення тарифів на теплову енергію (її виробництво, транспортування), на послуги з її постачання, а також на постачання гарячої води, на послуги з розподілу природного газу. Замороження тарифів на зазначені комунальні послуги запроваджується на період дії воєнного стану в Україні та на 6 місяців після його завершення. Різницю в тарифах постачальникам сплачуватиме держава.

Тарифи на газ

Близько 98% побутових споживачів зараз є клієнтами держкомпанії НАК “Нафтогаз України”. Від 1 травня мільйони домогосподарств автоматично були переведені до цього постачальника і отримують газ за фіксованим тарифом 7,96 грн за кубометр. Очікується, що таким тариф залишиться принаймні до кінця квітня 2023 року.

Ціни на електроенергію

Ціни на електроенергію для побутових споживачів у жовтні залишилися незмінними. Ще у квітні Кабмін прийняв постанову N 453, яка подовжує дію колишніх тарифів на електроенергію до 31 жовтня 2022 року. Тому ще принаймні в жовтні вартість електроенергії для побутових споживачів залишатиметься незмінною.

Читайте також: На Херсонщині звільнили низку населених пунктів: захисники публікують відео

Тарифи на електроенергію у жовтні залежать від місячних обсягів споживання та зафіксовані на рівні:

в разі обсягу споживання до 250 кВт-год на місяць – 1,44 грн/кВт-год,

в разі обсягу споживання понад 250 кВт-год – 1,68 грн/кВт-год.

Наразі невідомо, чи продовжить уряд дію фіксованих тарифів і надалі. В Україні хочуть збільшити тариф на передавання електроенергії. На вартості електрики для побутових споживачів це не позначиться, однак нові ціни будуть закладені у собівартість виробництва товарів.

Тарифи на воду

Тарифи на централізоване водопостачання (холодну воду) та водовідведення встановлює Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) за узгодженням з органами місцевого самоврядування. Востаннє ці тарифи підвищилися від 1 січня 2022 року. В Україні немає єдиного тарифу на воду та каналізацію, вони різні в різних областях України. Від нового року вартість води може змінитися.

Тарифи на вивезення побутових відходів

Деякі органи місцевого самоврядування планують підняти цей тариф, деякі – вже піднімають. Це пов’язано з тим, що у складовій цього тарифу десь до 50% становлять паливно-мастильні матеріали, вартість яких зросла.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com