Чим корисні їстівні равлики?

19.03.2021, 12:58
95609

Про корисні властивості равликів відомо ще з давніх часів. В Стародавньому Єгипті і Вавилоні равлик вважався символом вічності і родючості, а колумбійці використовували його слиз для омолодження шкіри. У Середні віки м’ясо равликів рекомендували вживати під час релігійних постів як замінник м’яса худоби та риби, – повідомляє Укрінформ.

Читайте також: У Запорізькій області молодик викрав з дільниці урну для голосування, щоб розводити у ній равликів (фото)

Нині з м’яса равликів виготовляють різноманітні смачні та легкозасвоювані блюда, а слиз равликів користується великою популярністю в косметичних цілях.

У світі налічується понад 110 тисяч видів равликів, але тільки деякі з них стали в нагоді людині не тільки в якості їжі, але і як дивовижний лікарський і омолоджуючий засіб. Деякі види равликів всеїдні, деякі зоофаги, але більшість з них є фітофагами, тобто харчуються виключно рослинною їжею.

Найбільш розповсюдженими їстівними равликами є: Helix Pomatia – більш відомий як виноградний равлик, вважається, що його м’ясо смачніше, ніж м’ясо інших видів. Helix Aspersa – відомий, як садовий, та його підвиди Helix Aspersa Maxima – так званий великий сірий та Helix Aspersa Muller – маленький сірий. А в косметології використовують Achatina та виноградних равликів.

Равлики – це безхребетні, м’якотілі тварини, які відносяться до класу черевоногі, або Гастроподи (Gastropoda). Вони проживають по всій земній кулі та можуть адаптуватися до будь-якого середовища і не вимагають багато їжі.

Їстівні равлики

Їстівні равлики – надзвичайно корисні, мають цінний набір поживних речовин. У них повністю відсутній холестерин. Головним компонентом м`яса равлика є цінний високоякісний і легкозасвоюваний білок (який містить незамінну і дуже цінну амінокислоту – холін). Вміст білка значно більший, ніж у курячому яйці. Порція равликів містить лише 2 г жиру. Також, їстівні равлики – сильний афродизіак. Споживання страв із равликів позитивно впливає на чоловічу потенцію та жіноче лібідо.

Равликова ікра – дорогий, ексклюзивний і низькокалорійний продукт. Вона містить набагато більше вітамінів та мікроелементів, ніж будь-яка інша ікра, а високий вміст йоду робить її надзвичайно корисною. Процес збору ікри є дуже клопітким та затратним, що впливає на її високу вартість.

У яких країнах розвинуте споживання равликів?

За часів Римській імперії та у Древній Греції равлики були традиційною їжею та не вважалися делікатесом, були доступні усім верствам населення.

Наразі споживання равликів у їжу найбільш розвинуте у Франції, Іспанії, Італії, Греції та більшості країн Європи. Також в арабських та азіатських країнах.

В Україні культура споживання равликів розвинута мало, а самі равлики – це екзотика.

Чим корисні їстівні равлики?

До складу поживних речовин входять: вітаміни А, Е, К, В6, В12, кальцій, калій, цинк, натрій, залізо, магній, фосфор, мідь, селен, холін, ніацин, рибофлавін, фолієва кислота, жирні кислоти омега-3.

Чим корисна ікра равликів?

Равликова ікра містить у 10 разів більше макро- і мікроелементів ніж у риб.

Вітаміни групи В, також А, D, Е, мідь, магній, цинк, натрій, калій, йод, фосфор, залізо та інші мінеральні речовин.

Лікувальні властивості:

– равлики позитивно впливають на організм людини, допомагають в профілактиці атеросклерозу;

– при захворюванні печінки;

– рекомендовано людям, що страждають порушенням кальцієвого балансу в організмі, адже відновлюється та укріпляться кістково-хрящова тканина;

– сприяє зниженню рівня холестерину в крові;

– сприяє укріпленню серцево-судинної системи.

Равликова ікра:

– підвищує імунітет;

– зміцнює судини;

– покращує зір;

– зміцнює кістки;

– нормалізує обмін речовин;

– омолоджує клітини;

– нормалізує кров’яний тиск;

– підвищує рівень гемоглобіну в крові.

Равлик у косметології

У 1995 році равликова косметика була запатентована Всесвітньою організацією патентів у Швейцарії, після чого вперше вийшла на чилійському ринку. Наразі широкою популярністю користується равликотерапія – екзотичний метод догляду за шкірою за допомогою равликів. Найчастіше для таких цілей використовуються Achatina та виноградні равлики.

Слиз, що виділяється равликами, являється мастильним матеріалом для плавного пересування, яка у великій кількості виділяється, коли молюск відчуває стрес або небезпеку. Рухи молюсків нагадують масаж, тому ще називають масаж равликами. Равлики мають здатність дуже швидко відновлювати свій епітелій, тому це унеможливлює перенесення хвороб від однієї людини до іншої.

Крім того, за допомогою равликотерапії шкіра зволожується, сприяє регенерації та омолодженню шкіри, покращується кровопостачання, лімфовідтік, а також допомагає у загоєнні пошкоджень. Слиз равликів не викликає алергію.

Чим корисний слиз равликів?

Слиз равликів складається з двох компонентів: води і муцину, складного білка, що сприяє відновленню раковини. Муцин як біологічно активна речовина активізує функцію фібробластів, що беруть участь в утворенні позаклітинної структури тканини, а також білків – колагену і еластину.

Також вітаміни С, Е, А, В6, В12, пептиди, сахариди, алантоїн, амінокислоти, антиоксиданти, гліколева кислота та бактеріофаги.

Лікувальні властивості:

– равликовий слиз стимулює формування еластину, колагену і гіалуронової кислоти, знижуючи діяльність вільних радикалів;

– покращує в значній мірі зовнішній вигляд шкіри, надає їй гладкість і пружність, скорочує кількість зморшок і зменшує їх глибину, вирівнює тон шкіри;

– усуває проблеми, викликані змінами вікового характеру і фотостарінням, ефективно бореться з бактеріями і вірусами, акне, розацеа, бородавками, пігментними плямами;

– сприяє зменшенню розтяжок, шрамів, рубців, пошкоджень шкіри після опіків;

– використовується при лікування целюліту;

– молюски допомагають впоратися з герпесом на губах;

– ліквідується підвищена сухість, подразнення і лущення шкіри;

– равлик не тільки залишає слиз на обличчі, а й зскрібає ороговілі лусочки шкіри;

– допомагає боротися з вільними радикалами і стимулює проліферацію клітин.

Цікаві факти:

– у англійців традиційно існують забіги равликів на швидкість. Щоб вони повзли, куди потрібно, на столі перед ними «малюють» доріжки салатним листям;

– більшість видів равликів є гермафродитами, ті які самі запліднюються, тому вони не потребують партнерів для того, щоб розмножуватися;

– у равликів відсутні органи слугу, тому вони вважається глухими;

– у равликів дуже гострий нюх вони на відстані в пару метрів легко знаходять їжу, але слабкий зір, вони можуть розрізняти лише світло і тінь;

– у равликів близько 25 тис зубів – вони займають перше місце на нашій планеті за кількістю зубів;

– равлики можуть кохатися безперервно 4,5 години;

– в Україні за останні 5 років з’явилося близько 200 ферм, які займаються розведення равликів – на Житомирщині, Київщині, Рівненщині, Миколаївщині, Полтавщині, у Львові, тощо;

– равлики можуть до півроку проводити в сплячці, якщо навколишні умови стають несприятливими. Завдяки цій здатності садові равлики переносять температуру до -120 градусів;

– середня тривалість життя равликів – 15 років;

– австралійський морський найбільший равлик в світі, його вага досягає 15-18 кг, а довжина панцира – 60 см;

– сіль і цукор для равликів – отрута.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com