COVID-19 може викликати зміни шкіри

1.06.2020, 17:50
74219

У деяких пацієнтів коронавірус викликає шкірні симптоми. Нині відомо про 5 видів висипань, які можуть виникнути внаслідок COVID-19.

Читайте також: Вчені повідомили, що епідемія COVID-19 в Україні згасає

Іспанські лікарі після невеликого дослідження описали перелік шкірних симптомів, які виникали у пацієнтів з COVID-19, повідомляє BBC.

Нині є багато повідомлень про пухирці, які виникають на ногах пацієнтів з коронавірусом навіть при відсутності інших симптомів захворювання.

Натомість провідний дослідник Ігнасіо Гарсія-Доваль повідомив, що найчастіше помічав макулопапульозний висип – невеликі та пласкі червоні бляшки, які, як правило, з’являлись на тулубі. Він зазначив, що переважно висипи виникали вже після респіраторного прояву захворювання.

Як проводилось дослідження

Усім іспанським дерматологам запропонували поділитися подробицями про огляд пацієнтів з коронавірусом. Загалом за два тижні дерматологи повідомили про 375 людей з 5 різними шкірними симптомами.

Шкірні симптоми при COVID-19:

Асиметричні пошкодження ніг або рук, схожі на наслідки обмороження, – виникали пізніше під час перебігу захворювання. Іноді були сверблячими або болючими. Переважно з’являлись у молодших пацієнтів з легкими симптомами й тривали в середньому 12 днів. Припадають на 19% випадків.

Невеликі пухирі (часом сверблячі) на кінцівках чи тулубі. Зазвичай виникали у пацієнтів середнього віку до появи інших симптомів, тривали близько 10 днів. Припадають на 9% випадків.

Рожевий або білий висип, схожий на кропив’янку. Виникав переважно на тілі, але іноді на долонях рук. Часто свербів та з’являвся у 19% пацієнтів.

Макулопапульозний висип – невеликі та плоскі червоні бляшки, які виникали у 47% випадків. Висип тривав у пацієнтів близько 7 днів та проявлявся одночасно з іншими симптомами. Як правило, спостерігався у пацієнтів зі складнішим перебігом захворювання.

Сітчасте ліведо – сітчастий малюнок на шкірі, зазвичай синього або червоного кольору. З’являвся у 6% пацієнтів лише у людей з важким перебігом хвороби.

Однак дослідники зазначають, що висипання можуть мати багато причин і для встановлення точної причини захворювання необхідна детальніша медична експертиза. Але достеменно відомо, що висипання можуть виникати внаслідок багатьох вірусних інфекцій, враховуючи пневмонію.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com