«Дефіцит пального в Україні – це проблема, яку уряд має терміново вирішити», – Юрій Гупало

11.02.2022, 11:33
111193

4 лютого 2022 року у Києві в приміщенні МВЦ відбувся XXV з’їзд політичної партії «УДАР Віталія Кличка». На з’їзді було презентовано економічний план дій «Захист. Безпека. Розвиток», де, зокрема, запропоновані нагальні загрози для України, які потрібно терміново вирішити.

Читайте також: «Захистити демократію, захистити свободу, захистити Україну», – «УДАР Віталія Кличка» звернувся до міжнародної демократичної спільноти

Зокрема є загроза того, що Україна може стикнутися з паливною кризою, адже  зараз переважна більшість палива до України надходить з Білорусі, а режим самопроголошеного президента Лукашенка перебуває в орбіті впливу Росії.

«Із 7 лютого пальне з Литви не можна буде перевозити залізницею транзитом через Білорусь. Так самопроголошений президент Олександр Лукашенко відреагував на заборону Литви на перевалку білоруських калійних добрив портами країни. Зважаючи на це, Україна може стати заручницею непередбачуваної поведінки сусідніх держав.

Враховуючи, що у 2021 року частки литовського ДП та бензину на українському ринку становили 9% та 11%, це може суттєво позначитися на ціноутворенні на ринку пального в Україні. Оскільки гостро постає завдання знайти можливість заміщення на ринку продуктів цієї групи. У будь-якому випадку, заборона створює проблему, яка потребує вирішення», – зазначив голова Волинського обласного осередку політичної партії «УДАР Віталія Кличка» Юрій Гупало.

Нещодавно Олександр Лукашенко в ефірі російського телеканалу прямо заявив про те, що в разі військового загострення на кордонах, Білорусь припинить постачати паливо в Україну, аби «не могли заправлятися українські танки». Тому безперебійне забезпечення дизельного пального для потреб Збройних Сил України під час загострення ситуації на кордонах з Росією може стати критичним.

«В разі загострення ситуації на кордонах України з Росією безперебійне постачання пального для ЗСУ стане питанням національної безпеки. Це одна з найбільш вразливих точок для нашої держави», – додає Юрій Гупало.

Тому, як зазначають «ударівці», влада має негайно вжити заходів, щоб ліквідувати дефіцит стратегічно важливого пального і не допустити чергової хвилі енергетичної кризи.

В економічній програмі партії «УДАР», яку презентували на XXV з’їзді,  визначені необхідні термінові антикризові кроки:

1. Терміново створити запас дизеля на 45 днів. У разі проблем з імпортом це дозволить забезпечити армію та сільгоспвиробників.

2. Важливо, щоб уряд нарешті сформував план поповнення Держрезерву пальним. Резерв пального має складати об’єм, що дозволить мінімум на 2 місяці компенсувати можливі дефіцити пального в майбутньому.

3. Диверсифікувати імпорт палива – збільшити постачання з ЄС. Уряд має провести закупівлі додаткових об’ємів пального. Для цього необхідно провести міжурядові консультації з державами-сусідами України для закупівлі додаткових обсягів пально, де є нафтопереробка: Польща, Литва, Угорщина, Румунія.

4. Україні необхідно стимулювати імпорт палива через морські порти, які наразі завантажені на 10-15%.

Як повідомлялося, 4 лютого відбувся XXV з’їзд політичної партії “УДАР Віталія Кличка”. Під час з’їзду було ухвалено звернення до керівництва держави про скликання Національного форуму єдності України, ініційоване лідером “УДАРу” Віталієм Кличком. Також під час з’їзду було ухвалено звернення до міжнародної спільноти щодо захисту демократії та свободи і підтримки України у боротьбі з російською агресією.

Також на XXV з’їзді “УДАРу” команда презентувала економічний план дій «Захист. Безпека. Розвиток», який запропонувала вже сьогодні використовувати всім, від чиїх рішень залежить стан економіки України.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com