День святих Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії: прикмети, традиції

17.09.2023, 10:16
146863

17 вересня за новим церковним календарем вшановують пам’ять святих Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії. У народі цей день називається Вселенські бабині іменини. Про що помолитися цього дня, традиції та заборони на церковне свято – у матеріалі.

Читайте також: Українські імена закодовані у вишивці: знайди своє

Софія жила в I столітті і була вдовою родом з Мілана, але разом зі своїми доньками – Вірою, Надією і Любов’ю – мешкала в Римі. Сама Софія була християнкою, в цих же традиціях виховувала і дочок.

Чутки про мудру і доброчесну Софію дійшли до імператора Адріана, і він вирішив змусити її і дочок принести дари богині Діані. Він велів їм на три дні вирушити в дім до багатої дами, яка повинна була спостерігати за ними. Софія розуміла, що чекає на них, і намагалася всіляко підтримати дівчаток.

Незабаром імператор запропонував їм поклонитися язичницьким богам, але Віра, Надія і Любов відмовилися. Розлючений правитель наказав катувати Віру на очах у сім’ї, але тортури не приносили їй жодної шкоди. Тоді дівчинку наказали стратити. Слідом за нею імператор розправився з Надією і Любов’ю. Старшій, Вірі, було 12 років, середній, Надії – 10, а Любові – 9. Тіла дочок Адріан віддав матері – вона поховала їх за християнськими звичаями і через три дні померла на їхній могилі.

Святих вшановують 17 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем їх згадують 30 вересня.

Прикмети цього дня говорять про те, якими будуть Покрова і зима:

– якщо цього дня ранок похмурий – усі наступні дні будуть теплими;

– журавлі відлітають у теплі краї – чекай морозу на Покрову;

– погожий день – до холодної зими, а якщо йде дощ – буде багато снігу.

Цього дня є кілька суворих заборон, деякі стосуються безпосередньо жінок:

– не слід ні з ким сваритися;

– не можна веселитися і влаштовувати пишні гуляння та застілля;

– заборонено жінкам займатися будь-якою роботою, зокрема й домашніми справами.

Цей день підходить для сватання, але влаштовувати весілля не радять – погана прикмета.

Цього дня жінкам можна піти до храму або помолитися вдома – у святих великомучениць Віри, Надії, Любові та Софії просять про сімейний добробут, жіноче здоров’я і здоров’я дітей, щоб Бог дарував дитину.

Цікаво, що за старих часів у народі була традиція поплакати вранці – вважалося, що того, за ким поплачуть, обійдуть стороною всі негаразди. Також цього дня заведено пекти коровай, причому в ніч на свято. Хліб прикрашали свічкою, принесеною з церкви, і пригощали короваєм усе сімейство – щоб у домі завжди був спокій і благодать.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com