Дієтолог розповіла, які ризики має в собі надмірне споживання фрешів влітку

15.06.2019, 13:50
29295

Як заведено вважати, найкращий сік – фреш із м’якоттю. Але у свіжих соків є властивості, до яких потрібно ставитися з великою обережністю. У чому криється небезпека? Про це розповіла лікар-дієтолог-ендокринолог Центру здоров’я Печерського району Києва Наталія Самойленко, передає ТСН.

Читайте також: Користь полуниці: дієтолог розповіла, як схуднути та підлікуватись за допомогою смачної ягоди

Медики запевняють, що ризик отримати потужний напад алергії, вживаючи фреш, – це лише півбіди. Значно страшнішим для організму може бути “передозування” фруктози (легкозасвоюваного цукру), яка миттєво всмоктується в кров, ледь тільки сік потрапляє до шлунка.

“Від фрешів краще відмовитися людям з підвищеною кислотністю, діабетом, ожирінням, схильним до алергій”, – застерігає Наталія Самойленко.

Для здорових людей добова норма свіжовичавленого соку не має перевищувати 200-300 мл. В ідеалі, вранці медики рекомендують випити 150 мл фруктового соку і таку ж кількість овочевого – під час полуденку. Сокотерапія зазвичай триває 21 день, потім на тиждень робиться перерва, після якої за бажання лікування можна продовжити.

Які хвороби лікують соками

“При захворюваннях печінки вживають морквяний, гарбузовий, яблучний соки, для схуднення – динний, гарбузовий, за хвороб шлунка – картопляний. А ось до бурякового соку слід поставитися з великою обережністю. Він дуже знижує тиск, тому його потрібно розводити і відстоювати протягом 2 годин. Морквяний фреш теж краще чистим не пити, а змішувати з яблучним”, – інформує Наталія Олександрівна.

Який би фреш ви не обрали, у будь-якому разі варто дотримуватися таких правил сокопиття:

– не варто пити сік просто перед їдою або одразу після неї: за 20-30 хвилин до вживання їжі випийте півсклянки фрешу, і він максимально віддасть вам всі свої вітаміни;

– суміш фруктового і овочевого соку не тільки смачніша від кожного з них окремо, а й набагато корисніша і краще засвоюється організмом;

– не варто додавати до свіжовичавленого соку ні сіль, ні цукор: природа вже збагатила його всіма необхідними компонентами і наділила смаком, яким він і має володіти.

Але і це ще не все! Вітаміни неймовірно примхливі. Вони починають руйнуватися вже в разі контакту з повітрям і металевими поверхнями соковижималки. Крім цього, зникають, навіть якщо неправильно зберігати фрукти і овочі. Тому виймати плоди з холодильника необхідно безпосередньо перед приготуванням напою. У жодному разі не можна їх тримати у воді: аскорбінова кислота – водорозчинний вітамін, тому вона просто розчиниться. Золоте правило: тільки вичавили – миттєво випивайте!

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com