До Дня Незалежності України монумент “Батьківщина-мати” перейменують на “Україна-мати”

30.07.2023, 12:36
144309

Монумент “Батьківщина-мати” в Києві планують перейменувати на “Україна-мати”. Про це повідомив в інтерв’ю “Українському Радіо” гендиректор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук.

Читайте також: Новий чи старий церковний календар: у ПЦУ поставили крапку

“У нас відбулося засідання Вченої ради нашого музею, і на ньому було ухвалено важливі рішення. Одне з них — перейменування монумента “Батьківщина-мати” на монумент “Україна-мати”, – повідомив він.

За словами Савчука, для такого перейменування є вагомі підстави, і воно не стане простою формальністю. Глава музею нагадав, що монумент був створений в Україні зусиллями українських робітників, інженерів, вчених.

“Цей монумент сьогодні отримує друге життя. Чому саме зараз? Тому що саме зараз, під час повномасштабного вторгнення, цей монумент для киян, для українців, які мешкають у Києві, в Україні, борються з ворогом, цей монумент почав набувати інше значення. Він є символом стійкості та незламності українського народу”, – заявив Савчук, зазначивши, що монумент дивиться обличчям на північний схід, звідки прийшли окупанти.

“В інтернеті можна також зустріти й нову назву пам’ятки – і оборонниця, і захисниця, і оберіг, і друга київська Оранта. Тож можна акцентувати й на цьому”, – стверджує гендиректор музею.

Втім, рішення Вченої ради музею про перейменування монумента ще має затвердити Міністерство культури та інформаційної політики України. Савчук сподівається, що це відбудеться до 24 серпня нинішнього року – Дня Незалежності України.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com