“Доступні ліки” можна отримати через SMS

4.04.2019, 14:12
19425

Замість паперового рецепта – SMS з кодом. Від 1 квітня державною програмою “Доступні ліки”  займається Національна служба здоров’я України (НСЗУ), а для пацієнтів та аптек з’явилася низка нововведень.

Читайте також: Супрун пояснила, як краще запивати ліки

Кому “Доступні ліки”

За медпрепарати заплатить держава. Українці з астмою, діабетом другого типу або серцево-судинними захворюваннями можуть отримувати препарати безкоштовно або за невелику доплату, пише “Сегодня”.

Саме серцево-судинні захворювання – причина 65% смертей українців. За даними Міністерства охорони здоров’я, на діабет другого типу страждає 1 млн осіб в країні. Хворих на бронхіальну астму понад 200 тисяч, і це переважно молодь і діти.

Медикаменти можна отримати за рецептом від лікаря, з яким пацієнт підписав декларацію. Всього до програми входить 258 препаратів, з них 64 є безкоштовними для пацієнтів, інші – з невеликою доплатою. Найдешевший препарат, вартість якого на 100% відшкодовує держава, коштує 4,76 грн, найдорожчий – 898,22 грн.

До 1 квітня 2019 року це працювало так: пацієнт приходив до лікаря і отримував рецепт з назвою діючої речовини – компонента, який лікує хворобу. (Всі інші складові в препараті створюють потрібну форму, надають колір, смак тощо).

Отримати препарат можна в аптеці з наклейкою “Доступні ліки” – участь в держпрограмі для аптек є добровільною.

“Існує міф, що більшість аптек, які працюють з “Доступними ліками” – комунальні. Це неправда. Насправді, більшість аптек, які підписали договір з НСЗУ – приватні. Комунальні та державні займають близько 10% від загальної кількості”, – зазначає Володимир Руденко, голова Аптечної професійної асоціації України.

В аптеці людині пропонують перелік препаратів, які містять діючу речовину. Якісь можуть коштувати дешевше, якісь – дорожче. Пацієнт сам вибирає собі препарат. Однак держава компенсує лише референтну ціну. Це середня ціна на ліки з певною діючою речовиною в п’яти сусідніх країнах – Польщі, Угорщини, Словаччини, Чехії та Латвії. Якщо людина бере препарат дорожче, то може доплатити різницю. Якщо вартість препарату покривається референтною, то вартість ліків повністю покриє держава.
Раніше аптеці треба було підписати договір з місцевою владою про участь в програмі “Доступні ліки”. Потім на рахунок міста держава спрямовувала субвенцію, а з неї місцева влада розраховувалися з аптеками за ліки.

Тепер це працює по-іншому.

Рецепт за SMS

З 1 квітня “Доступними ліками” займається НСЗУ, а рецепти стали електронними.
Отримати електронний рецепт можна тільки у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, з яким пацієнт підписав декларацію. При виписці е-рецепта лікар з пацієнтом повинні перевірити номер мобільного телефону, вказаний в декларації. Якщо номер актуальний – лікар вносить рецепт до електронної системи.

На мобільний телефон пацієнта прийде SMS з двома номерами. Один – унікальний номер рецепта, другий – код підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст повідомлення буде приблизно таким: “Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ”.

На прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок. У ньому будуть вказані інформація про виписані ліки і номер електронного рецепта.

В аптеці треба просто назвати номер рецепта. А провізор запропонує перелік препаратів в наявності. Вибравши препарат, співробітнику аптеки треба назвати чотиризначний код підтвердження і отримати свої ліки.

Якщо раніше людина могла піти за “Доступними ліками” тільки за місцем, де рецепт виданий, то тепер з рецептом можна звернутися до будь-якої аптеки в Україні.

“До цього був тільки територіальний принцип: житель Житомира не міг отримати препарат в Києві і навпаки. Тепер можна піти до будь-якої аптеки, яка співпрацює з НСЗУ”, – пояснює Володимир Руденко.

Читайте також: Повідомили, скільки українців підписало декларації з лікарем

Затримки і черги в аптеках

Зараз в Україні 5041 аптека працює з оновленою програмою “Доступні ліки”.

Наразі видача ліків за електронною рецептом не дуже зручна, вважає Руслан Світлий, генеральний директор Київського комунального підприємства “Фармація”.

“Процес дуже довгий як для аптек, так і для людей. Люди стоять в чергах, а для провізора механізм незручний. Людина повинна прийти з кодом, провізор вводить його до системи і чекає, поки інформація завантажиться з центральної бази. Коли на екрані з’явиться сам рецепт з назвою діючої речовини, провізор повинен проконсультувати людину по тому, що є. Потім людина повинна вибрати препарат. Після провізор повинен отримати код підтвердження і відправити до центральної бази. З центральної бази повинен прийти ще один код підтвердження пацієнту на телефон. Раз код може прийти, в іншій – з затримкою, а іноді може не прийти. Потім код знову треба ввести до системи і отримати підтвердження, тільки потім ліки можна видавати. Але я впевнений, що НСЗУ удосконалить систему, тому що за це треба ще платити”, – розповідає Світлий.

За користування інформаційною системою аптеки платять близько 3% від чека. За словами Світлого, середній чек в “Фармації” – 40 гривень. З них 6 гривень йде в дохід аптеки (максимум 15%). З них доводиться забирати 1-2 гривні за збір інформаційної системи.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com