“Думав, що таке буває лише у кіно”: американець розповів про тортури, які до нього застосовували росіяни

2.05.2023, 18:32
139924

Ветеран США, який після початку повномасштабного вторгнення російських загарбників в Україну, вирішив приєднатись до сил оборони, розповів, які тортури до нього застосовували окупанти після того, як він потрапив у полон.

Читайте також: В ISW назвали головну помилку Путіна, через яку армії РФ не вдалося захопити Україну у перші дні війни

Про це він розповів у своєму інтервʼю “Голосу Америки“.

Дрюке заявив, що перед тим як поїхати в Україну, він вже брав участь у двох військових кампаніях в Іраку.

Він зазначив, що війна в Україні відрізняється від іракської тим, що тут носять уніформу, тому можна одразу розпізнати, чи це цивільний, чи ворог.

“На війні в Україні, на щастя, росіяни носять уніформу, тож це допомогло, було легше виявити ворога. Але в них дуже, дуже жорстока насильницька культура. І це не просто неповага до людського життя чи зневага до людського життя. Це відкрита злоба до людського життя. І тому жорстокість, яку ми бачили, яку чинили росіяни, не зрівняти з поганими речами, які робили повстанці в Іраку”, – сказав Дрюк.

Чоловік розповів, що після прибуття в Україну він спочатку брав участь у вишколі українських військових. Пізніше Дрюке вступив до лав одного з підрозділів ГУР у Харківській області та потрапив у полон на першому ж завданні.

“Наша команда з восьми осіб виявила, що перед нами цілий механізований батальйон — кілька сотень військових, танки, БМП, тощо. І оскільки вони нас значно переважали, ми розділилися. Ми з Енді (військовий доброволець з Алабами Енді Г’юн. – Ред.) були новачками в підрозділі, i не знали точно, де перебуваємо, наші розвіддані показували, що село поблизу було дружнім. І тому ми вирішили: добре, пройдімося через ліс, ухиляючись від артилерії, танків і всього іншого. Спробуймо дістатися до того села і знайдемо своїх. Але коли ми туди приїхали, росіяни вже захопили село. Тож їм вдалося схопити нас. Вони протримали нас близько 24 годин на своєму посту, а потім почали процес відправлення”, – сказав Дрюке.

Чоловік розповів, що російські солдати ставилися до них нормально, навіть пропонували цигарки, а от офіцері явно хотіли вбити і не зробили цього лише тому, що американці представляли собою хорошу “розмінну монету”.

Чоловіків після тримання на блокпосту біля однієї доби, повезли на територію Росії. Там почались сильні допити і тортури. Дрюке заявив, що росіяни витворяють речі, які, як він думав, роблять лише у кіно.

“Вони клялися, що ми з ЦРУ, бо я був хіміком в армії. Вони думали, що я ходив Україною, навчаючи людей виготовляти біологічну зброю, і незалежно від того, що ми їм казали, вони хотіли вірити в цю брехню так сильно, що сподівалися просто вибити її з нас”, – розповів Дрюке.

Пізніше Дрюке повезли до так званої “ДНР”, де його хотіли “судити” та стратити. Навіть призначений окупантами адвокат говорив про те, що його і Г’юна стратять.

“Протягом того місяця були більш інтенсивні допити, інтенсивні тортури, наприклад вони чотири рази підключали мене до автомобільного акумулятора, бо думали, що я про щось брешу. Я був в ізоляторі. Я виживав на дієті з брудної води з чимось плавучим у ній, а також цвілим хлібом протягом місяця”, – розповів американець.

Пізніше полонених привезли до колишньої української вʼязниці, як думає Дрюке, це була тюрма “Ізоляція”.

“Там було три камери з англомовними людьми, і раз на день вони виводили нас на те, що ми називали прогулянкою, тож ми могли кричати через стіни іншим англомовним і мати можливість спілкуватися та співчувати. І це справді добре підносило дух. Також там нас перестали катувати і бити”, – розповів він.

Також увʼязнених тримали у жахливих умовах, у них не було доступу до чистої води, а годували кашею, в яку деколи клали різні частини тварин, в тому числі кишечник з нутрощами.

“Там була сильна антисанітарія. Ми не мали доступу до Червоного Хреста, ми не отримували жодної інформації, вони все ще намагалися провести нас через той фальшивий судовий процес”, – заявив він.

Також Дрюке розповів, що у полоні його змушували стояти по 18 годин в незручній позі та тримали в одиночній камері протягом півтора місяця. Ві не може сказати більш точно, бо там не було вікон, а їжу приносили з різними інтервалами. Єдиним способом зрозуміти, який наразі час доби, була музика, яку загарбники використовували в якості тортур.

“Вони думали, що це тортури, бо це була дуже гучна й агресивна музика. Але це було дуже схоже на американську метал-музику, яку мені забороняли слухати в середній школі… Тож поки звучала музика, я міг зрозуміти, що більшість пісень тривають три-чотири хвилини. І якщо я порахував пісні, то міг отримати приблизне уявлення про те, скільки часу минуло”, – розповідає Дрюке. Пізніше росіяни припинили включати музику.

“Я насправді не пам’ятаю багатьох деталей, які вони хотіли, щоб я сказав. Але їхня загальна ідея була в тому, що вони хотіли використати мене, щоб я сказав, що українці бомбили житлові квартали на Донбасі. І що, знаєте, Росія не вчиняла всіх цих воєнних злочинів, просто очевидну брехню. І я зробив усе можливе, щоб не сказати. Але шість чи вісім хлопців, як тільки я виходив із кімнати, просто збиралися вибити це з мене. Вони були в кімнаті і спостерігали, і щоразу, коли я не робив те, що вони хотіли, вони записували це, і я платив за це. Для мене важливіше було зберегти честь, а не поширювати брехню про Україну. І я радше хотів бути побитим, ніж брехати”, – каже Дрюке.

Потім з росіянами домовились про обмін Дрюке та інших полонених. Людей повезли на обмін, але вони цього не знали і думали, що їх везуть на страту.

“Вони відвели нас у велику камеру. Ми були там пару годин. Вони вдягнули нам на голови поліетиленові пакети, замотали туго-туго руки скотчем, взяли цей скотч і потім тісно замотали очі. А потім нас посадили в кузов військової машини в незручних позах. І протягом доби ми залишалися в цих жахливих, болісних позах, не знаючи, куди їдемо. Ми припускали, що це, мабуть, буде просто масова страта. Але зрештою зауважили, що нас привезли до Росії в маленький міжнародний аеропорт, де чекав великий літак Saudi Air”, – розповів він.

Дрюке був переконаний, що їх не пустять до літака, а коли літак вилетів, він чекав, що літак зіб’ють.

“Але потім представники Саудівської Аравії в літаку сказали: “Ви в безпеці, ми вас звільняємо, ми відвеземо вас у безпечне місце”. Вони дали нам чистий одяг, нам дали поїсти, дали нам цигарки. Саудівці дуже добре подбали про нас, вони негайно відвезли нас до лікарні”, – каже він.

Чоловік знає, що в США багато людей вважають розповіді про росіян пропагандою, але Дрюке запрошує їх поговорити, бо він є живим свідком того, які тортури застосовують російські загарбники.

“Я знаю, що в Америці багато людей кажуть, що це все пропаганда, що Росія насправді не вчиняє воєнних злочинів. І моя відповідь їм: прийдіть, поговоріть зі мною. Я — живий доказ жахливих речей, які вони роблять з людьми. І я можу вам сказати, що це по-справжньому”, – наголошує він.

Наразі чоловік проходить реабілітацію та займається громадською діяльністю, щоб розповісти правду про війну.

Він зазначив, що США мають надати Україні всю необхідну зброю, щоб ЗСУ могли захистити країну від російських загарбників.

“Потрібно надіслати саме те, що зараз потрібно Україні, тому що вони збираються виграти війну. Українці – якісь затяті борці, вони вражають. Вони кваліфіковані. Вони дуже швидко навчаються. І вони абсолютно налаштовані виграти цю війну. І вони зроблять це, якщо ми продовжимо надавати їм необхідні для цього засоби”, – сказав Дрюке.

“Я роблю все, що можу, на місцях, я даю численні інтерв’ю для ЗМІ, я виступаю з промовами, я проводжу бесіди зі школярами, викладаю уроки. Тож, сподіваюся, працюючи з обох боків, ми можемо справді донести до жителів Алабами та решти країни, наскільки ця війна важлива не лише для України, а й для світу. Ви знаєте, якщо Путін не зупиниться на цьому, він не буде задоволений. Він збирається захопити Молдову, він забере країни Балтії, зрештою він почне йти до Польщі. Я думаю, що Америка повинна усвідомити, що якщо ми будемо чекати занадто довго, є дуже велика ймовірність, що Росія опиниться біля нашого порогу, і ми почнемо цю війну. Тому нам потрібно зупинити це зараз. Не тільки для того, щоб нам не довелося з цим боротися, а щоб українці перестали з цим боротися, і щоб українці перестали гинути”, – резюмував він.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com