Екологи дали людству 10 років на порятунок дикої природи

14.01.2020, 18:51
59806

До 2030 року майже третина Землі має перебувати під захистом, а забруднення має скоротитися вдвічі, аби врятувати дику природу на тлі початку шостої ери масового вимирання.

Читайте також: Екологи повідомили, що новий закон Ради спростив вирубку лісів у Карпатах

Про це йдеться у звіті ООН, передає CNN.

Так, Конвенція ООН щодо біологічного різноманіття опублікувала проєкт плану, який встановлює глобальні цілі на найближче десятиліття.

Конвенція встановлювала аналогічні цілі і 2010 року, втім світ не зміг досягти більшості з них – і тепер зіштовхнувся з безпрецедентними темпами вимирання істот, численними загрозами для екосистем та серйозними наслідками для виживання самої людини.

“Біорізноманіття та його переваги мають основоположне значення для добробуту людей і здорової планети”, – йдеться в проєкті плану. “Попри тривалі зусилля, біорізноманіття у всьому світі скорочується, і, за прогнозами, це зниження буде тривати або посилюватися у звичайних умовах”.

Конвенція спрямована на те, щоб стабілізувати наше крихке біорізноманіття до 2030 року і дозволити екосистемам відновитися до 2050 року. Втім цілі передбачають термінові дії як на місцевому, так і на глобальному рівнях.

Проєкт визначає 20 цілей на наступне десятиліття, починаючи від скорочення викидів вуглецю до забезпечення продовольчої стійкості.

Одна з них – надання охоронюваного статусу ділянкам, важливим для біорізноманіття. До 2030 року вони мають охопити щонайменше 30% суші та води, при чому 10% мають отримати статус “під суворою охороною”.

Інша мета – скоротити забрудненню біоцидами, пластиковими відходами і тому подібним на щонайменше 50%.

Інші цілі передбачають удосконалення законодавства у галузі торгівлі дикими видами, забезпечення більшої стійкості економічних секторів і індивідуального споживання, а також розширення можливостей корінних громад в зусиллях щодо збереження видів.

деяких цілях основна увага приділяється якості людського життя, наприклад, забезпечення кращої продовольчої безпеки і чистої води для найбільш вразливих громад, що, як очікується, зменшить “конфлікт між людиною і дикою природою”.

Читайте також: У Франції ввели екологічний та кліматичний надзвичайний стан

План буде доопрацьований і розглянутий у жовтні на саміті з біорізноманіття в Китаї.

Масовим вимиранням зазвичай вважається втрата приблизно 75% усіх видів, що існують на Землі, протягом невеликого у геологічному розумінні проміжку часу – він має бути меншим ніж 2,8 млн років. Наразі визначається 5 великих періодів вимирання. Проте останнім часом точиться усе більше розмов про те, що ще один, шостий період масового вимирання, уже розпочався. При цьому, він перший, спричинений людиною.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com