Економіст заявив, що через Гройсмана Україна може програти “Газпрому” 3 мільярди доларів

22.05.2019, 20:55
26024

Український економіст Юрій Вітренко розкритикував визначену прем’єр-міністром Володимиром Гройманом модель анбандлінгу. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: “Ніхто плакати не буде і кінець історії не настане”: Богдан прокоментував відставку Гройсмана

За його словами, уряд Гр″ойсмана вимагає від НАК ″Нафтогаз України″  завершити усі необхідні рішення, щоб завершити цей процес. Незважаючи на усі попередження юристів і експертів, які виграли позов у Стокгольмському арбітражі проти ″Газпрому″. За їх словами, наслідком вибору саме цієї моделі анбандлінгу може бути програш Газпрому у новому арбітражі приблизно 3 мільярдів доларів.

″Прес-служба Камбіну повідомила, що Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Координаційної ради з питань проведення реформ у паливно-енергетичному комплексі сказав, що Уряд України наполягає і вимагає від НАК ″Нафтогаз України″ ухвалити і реалізувати необхідні рішення, які дозволять завершити процес анбандлінгу державної компанії до кінця поточного року за моделлю, ухваленою ще у липні 2016 року. Прем’єр-міністр також зазначив, що модель анбандлінгу OU (ownership unbundling) – найбільш прийнятна. Я не знаю критерії цієї ″прийнятності″, але я можу відповідально стверджувати, що ми надали вповноваженим представникам Кабміну заключення юристів і експертів, з якими ми виграли у Стокгольмському арбітражі проти Газпрому, що наслідком вибору саме цієї моделі анбандлінгу може бути програш Газпрому у новому арбітражі, який вже ініцював Газпром, приблизно 3 мільярдів доларів замість того, щоб виграти у Газпрому 11-14 мільярдів доларів. Вони детально пояснили представникам Кабміну чому так станеться. Вони також пояснили чому потрібно обрати іншу модель анбандлінгу, як це дозволяє зробити європейське та українське законодавство, – ISO (незалежний системний оператор).

За обома моделями з 2020 року оператор газотранспортної системи України буде повністю відокремлений від Нафтогазу. Тому питання лише в тому, навіщо руйнувати юридичну позицію Нафтогазу в новому арбітражі проти Газпрому, наслідком якого буде втрата для України 3 мільярдів доларів замість виграшу понад 11 мільярдів доларів″,– заявив Вітренко.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com