Екс-міністру енергетики повідомлено про підозру у справі про постачання вугілля з “ЛДНР”

12.11.2021, 18:33
104978

Повідомлено про підозру колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості України у справі про постачання вугілля з окупованих територій Луганської та Донецької областей.

Читайте також: В Україні запускають нові типи COVID-сертифікатів

Про це повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Підозру оголошено за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 КК України – за сприяння діяльності терористичних організацій.

Слідство встановило, що після призначення підозрюваного у грудні 2014 року на посаду міністра енергетики та вугільної промисловості України його було залучено вищим політичним керівництвом держави до укладання угод на поставку вугілля з територій, підконтрольних терористичним організаціям.

“Міністр достовірно знав про існування дефіциту вугілля для забезпечення діяльності державних енергогенеруючих підприємств України, обумовленого зривом поставок вугілля з ПАР та блокуванням поставок вугілля з Російської Федерації. Також він усвідомлював їх причини – примушування України до придбання вугілля у представників “Л/ДНР” і розумів, що це є сприянням економічному розвитку і діяльності терористичних організацій “Л/ДНР”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, на окупованій території були підібрані два вугледобувні підприємства ДП “Шахта імені К.І. Кісельова” та ДП “Луганськвугілля”, які перебували під повним контролем незаконних збройних формувань, а одне з них взагалі не працювало. Саме вони були використані в злочинній схемі поставок вугілля енергогенеруючим підприємствам України.

“Задля створення видимості законної підприємницької діяльності, наказами колишнього міністра до реєстраційних даних цих підприємств було внесено зміни щодо юридичних адрес у м. Києві, а їхніми керівниками призначено представників “ЛНР” та “ДНР”, – продовжили в Офісі генпрокурора.

Як йдеться у повідомленні, ПАТ “Центренерго” за вказівкою колишнього міністра уклало договори на поставку вугілля з контрольованими бойовиками підприємствами, що стало  підставою для перерахування, обготівкування та розподілення на користь терористичних організацій “ДНР” та “ЛНР” понад 200 млн грн.

Як повідомило джерело у правоохоронних органах, йдеться про екс-міністра Володимира Демчишина.

Нагадується, що у цьому кримінальному провадженні раніше повідомлено про підозру народному депутату України та фізичній особі у вчиненні держзради та сприянні діяльності терористичних організацій.

Слідчі дії тривають, досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com