Емоційне вигорання у молодих батьків: як його уникнути?

18.02.2021, 12:48
94649

Що таке емоційне вигорання? Чому воно може торкнутися новоспечених батьків? Як проявляється емоційне вигорання і як його уникнути, – про все це говоримо далі, пише Наша Мама.

Читайте також: В Україні запрацювала послуга “муніципальна няня”: як скористатись

Основні чинники емоційного вигорання:

– Складна ситуація в родині. Наприклад, ростуть діти-погодки, ніхто із рідних не допомагає, дитина часто хворіє, бракує грошей. Проблеми накопичуються і нашаровуються одна на одну, тому психіка просто не витримує перенавантаження.
– Життя у великому місті. Мегаполіс не є сприятливою місцевістю для підтримування горизонтальних відносин, які є важливими для душевної гармонії. Часто мама залишається замкнутою у чотирьох стінах з маленькою дитиною, за яку постійно відповідає.
– Відсутність допомоги. Бабусі далеко, чоловік постійно на роботі, на няню грошей немає, мама залишається без соціальних зв’язків. У таких умовах неможливо приділити час собі та навіть елементарно поїсти. Схожа історія буває майже у кожній другій родині.

Найяскравішою ознакою емоційного виснаження є те, що відпочинок зовсім не допомагає. Ви можете спати цілу ніч, проте на ранок почуваєтесь так, ніби розвантажували вагони. Увечері з’являється інша проблема — неможливо заснути. Будь-які фізичні відхилення є тими важливими ознаками, на які потрібно звертати увагу.

Як запобігти емоційному вигоранню:
– Відпочивайте та не втрачайте горизонтальних відносин. Наприклад, проводьте час із друзями та колегами.
– Відчувайте успіх. Наприклад, дитина тривалий час хворіла, проте завдяки вашим зусиллям почувається тепер краще. В такому випадку акцентуйте на цьому свою увагу.
– Знайдіть хобі, яке буде приносити задоволення.
– Не ігноруйте якість сну.
– Змінюйте своє життя щодня. Не раз на рік відпочинок на морі без дітей, а маленькі кроки, що забарвлюють повсякденність.
– Не женіться за досконалістю. Всі ці ідеальні матусі, за якими ви стежите в соціальних мережах, — тільки ілюзія. У всіх є проблеми й про це потрібно пам’ятати та розуміти.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com