“Газпром” погрожує залишити Європу без газу через “форс-мажорні обставини”

19.07.2022, 11:01
124164

Російський “Газпром” повідомив клієнтам у Європі, що не може гарантувати постачання газу через “надзвичайні обставини, що не залежать від нього”.

Читайте також: “Нікого не образив”: вдома у родини ліквідованого російського окупанта виявили холодильник із України

Про це повідомляє Reuters з посиланням на лист компанії.

У листі “Газпрому” йдеться про трубопровід “Північний потік-1”, який 11 липня було закрито для проведення планових профілактичних робіт. Вони повинні тривати до 21 липня, але німецька влада побоюється, що роботи в результаті перетворяться на “безперервне техобслуговування” з політичних мотивів.

Серед отримувачів листа – найбільший імпортер російського газу Німеччини Uniper. Компанія повідомила, що офіційно відхилила заяву “Газпрому”, вважаючи її необґрунтованою. Попередження про форс-мажор також отримав найбільший німецький виробник електроенергії RWE.

Водночас австрійська нафтогазова група OMW заявила, що очікує відновлення поставок “Північним потоком-1”, як і планувалося раніше.

Як відомо, зупинці газопроводу передувало різке зниження обсягів прокачування ним газу з боку Росії – до 40 відсотків від проектної потужності. Існують побоювання, що Росія може шантажувати країни ЄС постачанням газу, вимагаючи зняти санкції. У Москві це категорично заперечують.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com