Громадська активність: як у Харківській області створили найбільше в Україні ОСББ (фото)

11.03.2020, 16:32
66150

Від людської небайдужості залежить так багато. Благополуччя родини, маленького села, чи міста – разом  це благополуччя цілої великої країни. Щодня ми чуємо, дізнаємося, бачимо так багато прикладів людської байдужості, що думаємо: а що, якби все було зовсім навпаки. На Харківщині, у невеличкому містечку Мерефа, знають як активізувати людей і як боротися з людською небайдужістю.

Читайте також: Не зникають, а розвиваються: як живеться людям у “нових” харківських громадах (фото)

Неактивні, байдужі люди – це проблема всієї України, але у Мереф’янській ОТГ знають, як із цим явищем боротися. Окрім цього, знають як працювати, розвиваючи свою глибинку і наповнюючи місцевий бюджет.

Довідково: Площа Мереф’янської ОТГ – 99,5 км2

Тут проживає 25 585 жителів. Від обласного центру міста Харкова до міста Мерефа – 20 км. Громадою керує досвідчений керівник Веніамін Сітов.

Добре, коли в місцевому бюджеті є гроші

Після об’єднання з декількома сільськими радами  восени 2016 року в містечку і навколишніх населених пунктах активно почали будувати, освітлювати дороги. Створили Інклюзивно-ресурсний центр,  сучасний вуличний спортивний комплекс, з майданчиками зі штучним покриттям для міні-футболу та ігрових видів спорту. Також тут облаштовано зону з вуличними тренажерами, воркаут-обладнанням, велопарковками.

Для місцевих жителів відкрили сучасний Центр надання адміністративних послуг з прозорими стінами, де можна отримувати десятки різних послуг, є свої копи, що відповідають за порядок у громаді.

Окрім цього, для пільгових категорій громадян тут відкрили спеціальний соціальний маршрут після того, як  з держбюджету  перевізникам перестали оплачувати перевезення пільговиків. Декілька разів на тиждень тут курсує спеціальний маршрут, який перевозить місцевих жителів.

Скейт-парк, створення ОСББ та органів самоорганізації населення, які сьогодні покривають майже все населення, діяльність Жіночої та Молодіжної рад – це все також активно функціонує на території нової ОТГ.

В Мерефі – найбільше ОСББ у країні: термомодернізація і тепло в будинках

Однією з найуспiшніших практик, яку напрацювала Мереф’янська ОТГ, є створення об’єднання спiввласників багатоквартирних будинкiв (ОСББ) та органiв самоорганізації населення (ОСН). Сьогоднi у громаді працюють дев’ять ОСББ, до яких увійшли майже всі багатоквартирні будинки громади. Серед них – найбільше ОСББ в Українi – “Мерефа-Центральна”, що об’єднало півсотні місцевих поверхівок. За словами  міського голови, до цього  людей підштовхнула неефективна робота комунальних підприємств, які обслуговували їх.

Щоб люди почила об’єднуватися, створювати ОСББ, у громаді запустили мiсцеву програму пiдтримки, що передбачала, що на кожну гривню з накопичувального фонду ОСББ виділялася така ж сума з бюджету. А ще у мiській раді розпочали активно працювати з міжнародними донорами. Результатом співпраці стала повна термомодернізація у двох будинках. Після цього ОСББ у громаді почали створюватися активніше, і сьогодні в місті залишилося тільки чотири будинки, які не ввійшли ані до ОСББ, ані до кооперативу.

ОСН – дієвий інструмент громадської активності для приватного сектора

Після успішного створення ОСББ у громаді взялися за створення ОСН – механізму, який мав згуртувати іншу велику частину ОТГ, тобто, приватний сектор.

– Адже люди, якi живуть на конкретній території, можуть бачити проблеми зсередини та дати пояснити нам в якому напрямку краще працювати. Саме тому ми вирішили  реалізувати програму.   Відділ благоустрою дає матерiали, а люди самостійно їх розв’язують  на своїх вулицях, – пояснив Венiамін Сiтов.

Результатом цiєї програми є, толоки, прокладені тротуари, встановленi ліхтарі, відремонтовані мости і громадські колодязі. І саме головне – небайдужі люди.

За словами секретаря міськради Тетяни Дяченко, щоб створити мережу ОСНів у громаді багато працювали. Спочатку працівники відділу благоустрою обійшли  усі будинки, щоб знайти активних громадян, які зможуть очолити вуличні комітети, та запропонували їм стати інспекторами з благоустрою. Для цього у профільному відділі міськради передбачили відповідні посади.

– Потiм iнспектори обійшли всi будинки та зiбрали 51 % пiдписів, необхідних для створення вуличних комiтетів. Паралельно в міськрадi працювали над положенням про органи самоорганiзації населення, – розповiла Тетяна Дяченко.

Так з’явилося 9 ОСН, якi охопили весь приватний сектор – 9719 будинкiв. Всi вони  сьогодні успiшно дiють.

Ці приклади говорять про те, що активні люди, котрi мають бажання можуть зробити дуже багато для своїх сiл, чи будинків. Саме тому треба активізовувати і об’єднувати їх навколо спільних проблем.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com