Хто купив собі “квиток на війну” з WOG?

13.02.2019, 12:25
11743

“Військовий білет” з проблемною мережею АЗС, в якій три десятка заправок, погодилася купити компанія, близька до екс-глави ДКЦПФР Сергія Петрашко. Його називають людиною Андрія Портнова. Про це пише Олігарх медіа“.

Читайте також: Бізнесмени від WOGа: як мережа АЗС групи “Континіум” може перейти до Фірташа

8 лютого Фонд гарантування вкладів фізичних осіб з третьої спроби знайшов покупця на права вимоги заборгованості від компаній “Золотий Екватор№” і “ВК Імпекс” групи WOG за кредитними договорами №1-0020 / 13/30-КL і №1-0021 / 13/30 -КL перед банком “Форум”. Забезпеченням за цими кредитами виступають 32 заправки групи WOG і гарантії юридичних осіб, пов’язаних з поточними власниками групи Сергієм Лагуром і Степаном Івахівим, а також спадкоємцями покійного Ігоря Єремєєва.

Стало відомо, що розмір боргів компаній “Золотий Екватор” і “ВК Імпекс” перед банком “Форум” оцінювався в 1,1 млрд гривень. У Фонді гарантування вкладів повідомляли, що неодноразово зверталися до власників компанії з вимогою розрахуватися по кредитах. Однак у боржників і поручителів (серед них – “Вест Ойл Груп”, “Дельта Вест Ойл Груп”, “Завод Галичина”)  інша думка.

Власники групи WOG неодноразово намагалися затягнути вирішення питання з боргами компаній “Золотий Екватор” і “ВК Імпекс”, домагаючись відстрочки погашення боргів перед банком “Форум”. У вересні 2016 р господарський суд Рівненської області розстрочив виплату боргу “Золотим екватором” перед “Форумом” в розмірі 32 мільйонів доларів на 7 років. При цьому сам борг був конвертований в 500 мільйонів гривень – тобто, по курсу 15,7 грн за долар, платежі розтягнуті за часом на вісім років (до вересня 2024 року), а виплата двох третин боргу відкладена на останні три роки. А ліквідація банку “Форум” має завершитися до червня 2019 року.

Фонд гарантування вкладів з такою розстрочкою не погодився і оскаржив зазначений вердикт. Апеляційна інстанція скоротила термін розрахунків «Золотого екватора» з 8 до 5 років, і спроби ФГВФО домогтися скасування цього вердикту виявилися безуспішними. У червні 2018 р 07.06.2018р. Фонд продовжив термін ліквідації банку “Форум” до 14.06.2019 р Фахівці установи підрахували, що до закінчення цього терміну WOG за цією схемою розрахунків виплатить їм тільки 49,56 млн грн, і стягненути решту боргу  буде вже неможливо.

У цій ситуації фонду довелося напрягтися. У вересні 2018 р і січні 2019 року Фонд провів аукціони по реалізації прав вимоги за кредитними договорами групи WOG, і обидва вони були визнані такими, що не відбулися. На січневому аукціоні стартова ціна в 1,76 млрд гривень знижувалася до 704,2 млн гривень.Третій за рахунком аукціон продовжив спадний тренд двох попередніх та завершився на позначці 404,9 млн грн.

“Нерви не витримали” у ТОВ ФК “Франк Поінт”, який погодився заплатити за лот зазначену суму. Про цю компанію відомо небагато – вона була створена у вересні 2018 р, її керівником є ​​Наталія Савченко, а бенефіціаром через компанію “Омега Фінанс Інвест” – такий собі Олександр Луговий.

Компанія прописана на вул. Іоанна Павла II, 20 в Києві, де розташовано ще одне ТОВ із співзвучною назвою – “Франк Інвест Поінт”. Його директор і бенефіціар – киянин Олександр Квашин. Другим учасником аукціону була компанія “ФК “Фінанс Юніон С “(Київ), керівником якої є хтось Олексій Скринник, а бенефіціаром – Андрій Івченко.

Як довело розслідування, між двома компаніями був прямий зв’язок. Керівником ТОВ ФК “Франк Поінт” і “ФК Фінанс Юніон С” ще на початку лютого був один чоловік – Кириленко Ліна Володимирівна. Відтак, можна припустити, що два учасники аукціону були пов’язані між собою, і подали заявки на торги для їх легітимізації. Хто може стояти за компанією-переможцем, достовірно невідомо.

Протее ниточки від Ліни Кириленко і Олександра Квашина тягнуться до однієї людини з великими зв’язками. Так, Кириленко раніше була директором, а Квашин – бенефіціаром компанії ФК “Фаворит”, яку зараз контролює Сергій Петрашко.

Останній відомий як колишній глава Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України та молодший партнер Андрія Портнова (очолював юридичну фірму “Портнов і партнери”).

При Януковичі Петрашко був заступником керівника Головного управління з питань правоохоронних органів Адміністрації президента (заступником глави АП тоді був Портнов). Начальником же і Портнова, і Петрашко був Сергій Льовочкін – діловий партнер найбільшого кредитора WOG Дмитра Фірташа. Який, як писав “ОЛІГАРХ”, вже почав судові протистояння зі своїм боржником. Так що цілком ймовірно, що незабаром почнеться новий виток суперечок – адже актив, який ТОВ ФК “Франк Поінт” погодилося купити, є нічим іншим, як “квитком на війну” з WOG.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com