Іран передав Україні звіт про катастрофу літака МАУ

5.01.2021, 14:21
92479

Україна отримала від Ірану проект технічного звіту щодо обставин катастрофи літака Boeing 737 української авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України”, що сталася під Тегераном 8 січня 2020 року.

Читайте також: Іран взяв на себе всю відповідальність за збиття літака МАУ у Тегерані

Про це в інтерв’ю OBOZREVATEL сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. За його словами, це сталося ще в минулий четвер 31 грудня і тепер в України є 2 місяці на власні коментарі та зауваження до тексту звіту.

“Проєкт звіту ми отримали 31 грудня, як то кажуть, під ялинку. Маємо 2 місяці на коментарі та зауваження. Це досить важливий етап для подальшого руху вперед, без якого було би неможливо домогтися виплати компенсації та загальної справедливості. Тепер слово підтверджується ділом”, – наголосив міністр.

За його словами, що стосується суми компенсації, яка нещодавно потрапила в інформаційний простір (йдеться про ймовірність виплати Іраном $150 тисяч на кожного потерпілого. – ред), то наразі вона оприлюднена виключно через медіа. Жодних офіційних повідомлень з цього приводу Україна від Ірану не отримувала.

“Досвід останнього року навчив нас, слід вкрай обережно ставитися до інформації іранських медіа і, що називається, фільтрувати кожне повідомлення. Поки я не отримаю офіційну пропозицію від іранського уряду, ми не зважатимемо на жодні повідомлення в новинах щодо цифр. Закликаю українців робити так само. Навколо цього питання забагато інформаційного шуму”, – підкреслив Кулеба.

На уточнення, чому ж переговорний процес поміж Україною та Іраном, який визнав свою вину в авіакатастрофі, триває вже цілий рік, міністр вказав на внутрішньополітичні проблеми країни.

“Затягування можу пояснити виключно внутрішньо-політичними розкладами Ірану. Там не всі позитивно оцінили той факт, що держава взяла на себе відповідальність (за збитий літак. – ред). Ми жодним чином не втручаємось у їхні внутрішні справи Ірану, ми налаштовані на врегулювання цього питання. Бо це не політика, не право і не фінанси. Це питання моралі перед близькими й родичами жертв загиблих”, – підсумував Кулеба.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com