Історична подія: у США успішно відправили на орбіту ракету компанії SpaceX з астронавтами NASA (фото, відео)

31.05.2020, 09:20
74067

У США з другої спроби відбувся запуск на орбіту ракети компанії SpaceX − Crew Dragon. Два астронавти NASA Боб Бенкен та Даг Харлі за 19 годин мають долетіти до Міжнародної космічної станції. Запуск відбувся за планом − о 22:22 за київським часом суботи, 30 травня.

Читайте також: Астрономи зафіксували радіосигнал з космосу, який повторюється кожні 16 днів

За процесом запуску спостерігали мільйони людей у всьому світі. На космодром прибув і президент США Дональд Трамп. Після запуску перший ступінь ракети без жодних проблем повернувся на Землю на платформу Of Course I Still Love You, а космонавти продовжили свій політ до МКС.

 

Пізніше космічний корабель успішно відокремився від другого ступеню носія Falcon 9 й попрямував до Міжнародної космічної станції. Перший запуск мав відбутися в середу, 27 травня. Проте його тоді відклали через несприятливі погодні умови.

Зазначимо, вперше за 9 років двоє американських астронавтів відправили на МКС не на російському “Союзі”, а на американському кораблі. NASA не розробляла новий корабель для польотів на МКС, а оголосила конкурс серед приватних компаній − у 2014 році у ньому перемогли Boeing і Space X.  При цьому, тестовий політ Starliner, який розробила Boeing, був невдалим, натомість тестовий запуск Сrew Dragon від Space X пройшов успішно.

Читайте також: “Нова пошта” запустила авіадоставку посилок із США та Китаю

У березні 2019 року відбувся перший політ Crew Dragon до МКС − випробувальна місія SpaceX Demo−1. Корабель доставив продукти на станцію і повернув потрібні вантажі на Землю. Замість астронавтів на борту знаходився манекен в скафандрі. Апарати Crew Dragon − багаторазові, але за контрактом з NASA для доставки людей на станцію їх використовуватимуть лише одноразово. При цьому SpaceX дозволено використовувати ці ж капсули повторно для вантажних місій на МКС.

Вартість відправки одного астронавта на МКС компанією SpaceX обійдеться NASA в 50 мільйонів доларів. “Роскосмос” бере за цю послугу майже вдвічі більше -− 90 мільйонів доларів.

На борту Crew Dragon: пілот, 49−річний Роберт Льюїс Бенкен і 53-річний командир Даглас Джеральд Херлі. Херлі був членом екіпажу місії STS−135 Atlantis−останнього (це було 8 липня 2011 року) до цього часу польоту американців у космос на своїй ракеті/кораблі. Після цього проект Space Shuttle закрили.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com