Карта світу буде повністю перекроєна: кліматологи налякали прогнозом

11.05.2020, 13:44
72045

Кліматологи прогнозують, якщо темпи потепління не зменшаться, то до 2100−го року рівень світового океану підвищиться на 1,3 метра. Таке станеться, якщо Земля прогріється ще на 3,5 градуса, пише Metro .

Читайте також: Найглибше озеро України Світязь пересихає: вчені назвали причини (відео)

А ось до 2030−го року крижані покриви, що покривають Західну Антарктиду і Гренландію, втратять в масі трильйони тонн. При такому температурному сценарії рівень моря може піднятися більш ніж на п’ять метрів, і карта світу з існуючими нині береговими лініями буде повністю перекроєна.

За сьогоднішніми оцінками, близько десяти відсотків населення земної кулі, або 770 мільйонів чоловік, сьогодні живуть на землі менш ніж в п’яти метрах над лінією припливу. Всі вони залишаться без даху над головою.

І навіть якщо мета Паризької угоди по клімату, яка полягає в обмеженні глобального потепління не більше 2 ° C, буде досягнута, рівень океану все одно підніметься на два метри до 2300.

“Тепер ясно, що попередні оцінки підвищення рівня моря були надто низькими”, – говорить Стефан Рамсторф, керівник відділу аналізу Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін.

Фахівці вважають, що додаткові сантиметри океанської води роблять штормові хвилі від все більш сильних тропічних циклонів набагато більш смертоносними і руйнівними.

Читайте також: Туреччина готується до відновлення туристичного сезону: деталі

За останні два десятиліття основним двигуном стало танення і руйнування двох “крижаних щитів” Землі – це Гренландія і Західна Антарктида. Сьогодні вони втрачають як мінімум в шість разів більше льоду, ніж в 90-і роки. З 1992 по 2017 рік вони втратили близько 6,4 трлн тонн.

“Крижані щити” Гренландії і Західної Антарктики містять досить замерзлої води, щоб підняти океани приблизно на 13 метрів. Східна Антарктида, яка є більш стабільною, має в своєму розпорядженні ще 50 метрів.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com