Кава як предмет розкоші: на скільки зросла вартість обожнюваного напою

9.07.2023, 20:19
143531

З початку року ціни на каву в Україні та світі зросли на 50 відсотків, і, схоже, не збираються зупинятися.

Читайте також: Ця популярна кава з кав’ярні може завдати шкоди здоров’ю

Мільярди людей по всьому світу і мільйони українців обожнюють каву і п’ють її щодня, нерідко – по кілька порцій. І ця пристрасть протягом останніх десятиліть лише зростає.

З початку року ціни на зерна кави на світових біржах зросли на понад 50 відсотків  до 2800 доларів за тону. Це збільшення відбувається на тлі різних економічних та природних факторів, що впливають на процеси вирощування, збору та доставки кавових зерен до споживачів по всьому світу.

На фоні зростання світових цін активно росте вартість кави і в українських магазинах та кав’ярнях. Потягом року вартість кавових зерен сорту арабіка виросла, в середньому, на третину – до рівня 300-1000 гривень за кілограм, в залежності від якості та походження товару. Ціна кави сорту робуста за цей час виросла, в середньому, на 20 відсотків, і тепер стартує від 500 гривень за кілограм.

Головна причина, через яку зростають ціни на каву, – це несприятливі погодні умови, викликані спекою та посухою в основних регіонах її вирощування: Бразилії та Колумбії, а зростання світових цін на добрива лише погіршило ситуацію. Справа в тому, що багато кавових плантацій у основних регіонах вирощування, які колись були уособленням зеленої пишноти, тепер балансують на межі висихання.

Експерти прогнозують, що ці фактори зумовлять збереження дефіциту кави у найближчі роки.

Свою роль у зростанні вартості цього напою відіграє також висока світова продовольча інфляція.

В Україні до цього переліку додаються свої проблеми. Серед основних зовнішніх факторів – складна логістика.

З початку року одна філіжанка еспресо та американо здорожчали, в середньому, на 5 гривень, а кава з додаванням молока – на 7 гривень. До кінця року ціни піднімуться ще вище.

Водночас, тих, хто полюбляє додавати до кави ще й молоко, також чекають неприємності, адже його вартість теж помітно зросла. З початку року ціни на молоко в Україні виросли, в середньому, на 30 відсотків – до 45 гривень за літр.

Експерти прогнозують, що попит на каву в Україні та світі протягом наступних років буде лише зростати.

В умовах прогнозованої споживчої інфляції у 2023 році на рівні 20 відсотків, у 2024 році – близько 10 відсотків, а у 2025 році – на рівні 6 відсотків, ціна чашки кави пропорційно буде також зростати.

У майбутньому вартість кавових зерен залежатиме від кількох факторів. По-перше, від того, чи стабілізується ситуація в основних регіонах її вирощування. І по-друге, чи продовжиться вибухове зростання попиту на каву в світі. Якщо попит буде значно перевищувати пропозицію, є ризик, що кава остаточно перетвориться на делікатес, доступний лише для обраних.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com