Кличко – президент, Порошенко – прем’єр: чи загрожує Зеленському держпереворот після виборів в США

4.11.2020, 11:48
88222

Давид Жванія – колишній соратник Петра Порошенка, заявив, що екс-президент готує державний переворот проти Зеленського.

Читайте також: Порошенко готує величезний державний переворот разом зі “слугами”, куди хоче залучити й Кличка, – екснардеп

“Революція”, за версією Жванії, відбудеться відразу після американських виборів і можливої ​​перемоги на них Джо Байдена – давнього знайомого і куратора Порошенка в США.

“Страна” розбирала реалістичність такого сценарію.

Що заявив Жванія про держпереворот

Колишній депутат і соратник Порошенка сьогодні записав черговий відеоролик з викриттями екс-президента . У ньому Жванія заявив, що готується державний переворот на користь Петра Олексійовича. І проект вже виходить на фінальну стадію.

Підготовка йде ще з літа.

“Але раніше це були багато в чому порожні розмови. Тепер же, після виборів, все стало набагато серйозніше. Я знаю, що змовники вирішили діяти і у них є чіткий план”, – заявив Жванія.

Він розповів, що інформацією з ним діляться люди з оточення Порошенка.

За версією Давида Жванії, після виборів стало зрозуміло, що Зеленський розгубив колишню підтримку і його влада серйозно ослаблена. Одночасно Порошенко поставив під контроль своєї політсили ряд облрад на Західній Україні. У потрібний момент вони можуть оголосити про непокору центральній владі.

Про участь в перевороті нібито ведуться переговори з Віталієм Кличком, якому пропонують пост президента. Сам же Порошенко мітить в прем’єр-міністри з розширеними повноваженнями.

Також, стверджує Жванія, в “змові” – спікер Дмитро Разумков, який зневірився в Зеленському. І буде штурмувати Раду з власним політичним проектом. “Саме навколо нього будуть зібрані осколки партії “Слуга народу” після того, як Зеленський піде”, – заявив колишній соратник Порошенка.

Переломним моментом стануть вибори в США, на яких, як упевнений Порошенко, переможе Джо Байден. Він, мовляв, в курсі плану екс-президента і підтримує його (зрештою, так, за версією Жванії, Порошенко говорить іншим учасникам перевороту).

Після американських виборів змовники планують розгойдати ситуацію в Україні.

“Це будуть інформаційні атаки і вуличні акції. Мета – розхитати ситуацію в країні, зробити її некерованою і змусити президента достроково піти у відставку. Після цього будуть призначені дострокові парламентські і президентські вибори. Які Порошенко і його союзники збираються виграти на гаслах порятунку країни від реваншу Медведчука і Путіна”, – говорить Жванія.

Готували з літа?

Розмови про держпереворот на користь Порошенка ведуться не перший місяць.

У липні виборчий штаб “Європейської солідарності” під місцеві вибори очолив Олександр Турчинов. Що було несподівано: занадто сильна фігура для таких локальних завдань.

Джерела в партії екс-президента тоді повідомляли, що готуються серйозні події на осінь.

“Турчинов йде до Порошенка для підготовки до великого проекту по зміні влади в країні через організацію вуличних протестів восени. Також говорять, що туди підтягнеться і Яценюк. Аваков – під питанням. Ймовірно, він спробує використати ситуацію для посилення переговорної позиції з Зеленським”, – розповідав тоді співрозмовник.

Обмежувач тоді бачився один – низька підтримка “євросолідарності” і взагалі націоналістичних партій в масах. Що показали, зокрема, “Штайнмаєр-майдани” минулої осені. Тому програмою-мінімум тут міг стати план щодо посилення позицій Порошенка – через вуличні акції, а також інформаційні кампанії.

Було також розуміння, що участь в цькуванні Зе візьмуть “соросята” – тобто прямі лобісти інтересів західних посольств. Для яких важливо було припинити “самодіяльність” Зеленського і повернути під свій контроль посаду генпрокурора і вплив на уряд.

Втім, для досягнення цих цілей не потрібен був переворот. Досить методичної роботи по описаній вище схемі – вулиця, критика, окрики з посольств, шантаж кредитами. Тому порохоботи постійно розкручували теми “вагнерівців”, плівок Деркача , порочності перемир’я і інших “зРаду”.

І така методика працювала: справи проти Порошенка і його соратників лежали мертвим вантажем (активізуючись іноді лише в інформаційних цілях), ніхто не чіпав його активи, а підконтрольні Зе правоохоронні структури щосили “ВІДМАЗУВАЛИ” Турчинова у справі про здачу Криму.

Але свої корективи внесли вибори. Вони дійсно показали, що позиції “слуг народу” і їх підтримка в суспільстві сильно ослабли. І найближча велика криза може похитнути вже всю владу президента.

І така криза не забариться відразу після виборів.

Конституційна історія

Минулого тижня Конституційний суд скасував ключові норми антикорупційних законів, прийняті за вказівкою Заходу ще при Порошенку. Робота всієї вертикалі з контролю американців за українськими чиновниками – НАПКА, НАБУ, САП, ВАКС – виявилася по суті заблокованою.

На черзі в суді – закони про продаж землі і тотальної українізації. Тобто мова могла йти про демонтаж багатьох “завоювань Майдану” і законів, прийнятих під МВФ.

Це викликало воістину міжнародний скандал, який вдарив прямо по Зеленському, так як за первісною версією суд приймав рішення з його відома.

Український президент у відповідь намагається довести, що це абсолютно не так. І, щоб реабілітуватися в очах Заходу, навіть запропонував розпустити КСУ в абсолютно неконституційний спосіб. Показуючи як би тим самим США і ЄС, що він готовий піти навіть на такі крайні заходи, щоб довести свою вірність “антикорупційним реформам”.

Але як ця тема пов’язана з можливим переворотом проти Зеленського?

Справа в тому, що вплив на багатьох суддів Конституційного суду як і раніше має Порошенко, багатьох з них туди призначив. Таким чином, саме Порошенко, як вважають багато на Банковій, міг підставити Зеленського з рішенням КСУ перед Заходом.

Тим більше що скасування норм з антикорупції об’єктивно вигідна і самому екс-президенту, а також його команді. Опитані люди з оточення Зеленського і “Слуги народу” вважають, що відбувається провокація з боку Порошенка, мета якого – розгойдати на цьому тлі вулицю.

“Інтерес Порошенка в тому, щоб звинуватити в тому, що відбувається у Зеленського і накликати на нього гнів Заходу. Після чого спробувати його змістити через організацію масових акцій протесту”, – посилається на співрозмовників, близьких до Офісу президента, телеграм-канал “Политика Страны”.

Однак в самому суді ситуація поки зависла: в Раді поки немає голосів для його розгону, та й сам КСУ вимкнув “турборежим” і поставив на паузу розгляд тих же законів про землю і мову.

У будь-якому випадку, маємо серйозну кризу, яка Порошенко і інші представники еліти зуміли створити для Зеленського. І сильніше, ніж президент вся ця історія не зробить – навіть якщо він вийде з неї без майданів.

І можна припустити, що таких негативних сценаріїв для президента буде розігруватися все більше. Це неминучий наслідок політичного ослаблення Зеленського, який втрачає підтримку своїх виборців, все більше стаючи на ідеологічні рейки Порошенка (при цьому підтримку виборців націоналістичних партій, природно, не набуває).

Але чи дійде справа до держперевороту, про який говорить Жванія, – це більше залежить від зовнішніх сил.

Якщо навіть на виборах в США переможе Байден, є певні сумніви, що Захід піде на дестабілізацію України та заміну більш-менш лояльного до себе президента шляхом Майдану. Це занадто ризикований сценарій для країни, яка після попереднього Майдану в 2014 році почала розвалюватися і занурилася в хаос, війну і економічна криза. Зараз же наслідки можуть бути ще гірше.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com