Коболєв повідомив, за яких умов газ для населення міг би продаватися дешевше

17.04.2019, 11:13
21253

НАК “Нафтогаз України” пропонує Кабінету Міністрів скасувати зобов’язання компанії продавати газ посередникам – облгазам та газзбутам – і продавати його безпосередньо населенню.

Читайте також: Суд скасував штраф голові “Нафтогазу” Коболєву

Про це керівник “Нафтогазу” Андрій Коболєв розповів в інтерв’ю ТСН.ua.

“Якщо якийсь облгаз або газзбут, а це по суті одне і те ж, зможуть переконати приватного споживача купувати газ у них, і вони цей газ десь візьмуть і будуть постачати споживачу – будь ласка, це конкуренція. Зараз є монопольне право газзбутів брати газ у “Нафтогазу” на пільгових умовах. Вони зобов’язані продавати весь газ населенню, але чи дійсно весь пільговий газ потрапляє до цієї категорії, перевірити неможливо. За більшу частину цього газу з нами не розраховуються”, – розповів він.

Коболєв додав, що саме цим компаніям-посередникам “Нафтогаз” не може продавати газ дешевше, тому що так вони завдадуть шалених збитків державній компанії.

“Якщо б ми могли продавати газ безпосередньо населенню і це регулювання, що зобов’язує використовувати газзбути, було знято, ми могли б до поточної ринкової ситуації продавати газ дешевше. Тому зараз проблема зменшення ціни газу для населення України криється в дуже простому кроці – прибрати приватних посередників між “Нафтогазом” і населенням. І це лише одне рішення уряду”, – додав він.

Коболєв також пояснив, незважаючи на те, що від 1 травня буде чергове підвищення цін на газ, що є зобов’язанням перед Міжнародним валютним фондом, у МВФ готові до скасування підвищення,  якщо буде відмова від регулювання.

“Наскільки нам відомо, позиція МВФ така: або ви йдете за графіком і підвищуєте ціни, або ви взагалі ціни на газ не регулюєте. Вибирайте… Усунення непотрібних посередників в даний момент часу принесе користь усім. Ринкова ситуація дозволяє при цьому навіть знизити ціну для кінцевого споживача. Але це потрібно робити максимально швидко”, – резюмував керівник НАК.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com