Коли неандертальці зникли з Європи?

10.03.2021, 17:50
95345

Скам’янілості неандертальців з печери в Бельгії, які вважалися «останніми неандертальцями Європи» виявилися на тисячі років старше, ніж вважалося раніше, – пише Антон Ходоренко (НВ).

Читайте також: Америку “відкрили” люди й собаки понад 10 000 років тому

Попереднє радіовуглецеве датування останків з печери Грот де Спі дало вік приблизно 24 000 років тому, але новий тест показує часовий проміжок 44 200 — 40 600 років тому, відзначили автори роботи з Бельгії, Великобританії і Німеччині.

Один з провідних авторів дослідження Тібо Девіз з Оксфордського університету повідомив, що він і його колеги розробили більш надійний метод підготовки зразків, який дозволяє краще виключати забруднюючі речовини.

Новий метод як і раніше заснований на радіо-вуглецевому датуванні, який довгий час вважався золотим стандартом археологічного датування, але при цьому уточнює спосіб збору зразків.

Всі живі істоти поглинають вуглець з атмосфери і їжі, включаючи радіоактивну форму вуглець-14, яка з часом розпадається. Оскільки рослини і тварини перестають поглинати вуглець-14 після смерті, кількість вуглецю що залишився говорить нам про те, як давно вони жили.

Що стосується кісток, вчені отримують частину, що складається з колагену, тому що він є органічним.

«Ми зробили ще один крок вперед», — сказав Девіз, оскільки забруднення від похоронного середовища або від клею, використовуваного для музейних робіт, може зіпсувати зразок.

Замість цього команда шукала будівельні блоки колагену, зокрема, окремі амінокислоти, які, як вони могли бути впевнені, були частиною колагену.

За словами вчених, зразки неандертальців і зокрема плечова кістка одного з представників виду була сильно забруднена в результаті зберігання в музеї. На неї потрапила бичача ДНК, тому результати попереднього датування були сильно спотворені.

З’ясування того, коли неандертальці зникли з Євразії, є ключовим питанням палеоантропології, і Бельгія є одним з ключових регіонів для вивчення переходу від середнього до верхнього палеоліту, пишуть автори дослідження.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com