Америку “відкрили” люди й собаки понад 10 000 років тому

26.02.2021, 11:47
94954

На Алясці знайдені найдавніші останки собаки в регіоні. Крихітний фрагмент стародавньої кістки, знайдений на південному сході Аляски, належав собаці, який жив у цьому регіоні 10 150 років тому, – пише Антон Ходоренко (НВ).

Читайте також: Форт на Алясці: як місцеве населення чинило опір російським колонізаторам

Відкриття означає, що цей фрагмент — частина історії міграції собак в Америку, а отже — і людей, які, ймовірно, привели на континент своїх собак.

Вчені секвенували ДНК, виявлену в кістці, і це дало змогу ідентифікувати тварину. За словами дослідників, це найстаріший підтверджений собака в Америці.

«Було кілька хвиль собак, що мігрують в Америку, але питання полягало в тому, коли прибули перші собаки? І чи рухалися вони по внутрішньому незамерзаючому коридору між масивними крижаними щитами, які покривали Північноамериканський континент, або ж це була міграція уздовж узбережжя?» — сказала еволюційний біолог Шарлотта Ліндквіст з Університету Буффало.

«Тепер у нас є генетичні дані про стародавнього собаку, знайденого уздовж узбережжя Аляски. Оскільки собаки є непрямим показником людської діяльності, наші дані допомагають визначити не тільки час, а й місце прибуття собак і людей в Америку. Наше дослідження підтримує теорію про те, що ця міграція сталася одночасно з відступом прибережних льодовиків під час останнього льодовикового періоду», — підкреслили автори роботи.

Фрагмент кістки, названий PP-00128, насправді був виявлений досить давно, під час розкопок печери на узбережжі Аляски в 1998 і 2003 роках. Під час цих розкопок були знайдені сотні зразків кісток і деякі людські артефакти. Тому фрагмент кістки багато років перебував на складі в очікуванні подальшого огляду.

Спочатку вчені думали, що це фрагмент ведмежої кістки, який допоможе скласти картину використання печери протягом тисячоліть, але безпосередньо не стосується історії людства.

Тільки коли Ліндквіст і її команда уважно вивчили мітохондріальну ДНК, вони зрозуміли, що це припущення — як не дивно — невірне. Фрагмент, частина округлої головки стегнової кістки діаметром близько 1 сантиметра, належав до собачої лінії, яка відокремилася від сибірських собак близько 16 700 років тому.

Ця тепер майже повністю вимерла лінія відома як преконтактні собаки, тому що вони з’явилися ще до контакту з європейцями в Північній і Південній Америці.

ДНК також показала, що собака, ймовірно, харчувався переважно морепродуктами, як і собаки, чиї кістки були знайдені в Нуналлеці, на узбережжі на південному заході Аляски. В обох випадках легко уявити, що собаки харчувалися рибою, тюленячим м’ясом і китовим м’ясом, на яких полювали люди.
У зв’язку з ліквідацією складу повний розпродаж! Cандалі ECCO -…
У зв’язку з ліквідацією складу повний розпродаж! Жіночі ECCO -…
На всі оригінальні касети -50%! Встигніть придбати
У сукупності дані свідчать про те, що цей регіон може мати велике значення для історії міграції людей в Америку.

«Все почалося з нашого інтересу до того, як кліматичні зміни льодовикового періоду вплинули на виживання і пересування тварин в цьому регіоні», — сказала Ліндквіст.

«Південно-східна Аляска могла служити свого роду незамерзаючою точкою зупинки, і тепер — з нашим собакою — ми думаємо, що рання міграція людей через регіон може бути набагато важливішою, ніж дехто раніше припускав», — додала вона.

«Наш ранній собака з південного сходу Аляски підтримує гіпотезу про те, що перша міграція собак і людини сталася по прибережному маршруту північно-західної частини Тихого океану, а не по центральному континентальному коридору, який, як вважається, став життєздатним тільки близько 13 000 років тому», — сказав біолог Флавіо Аугусто да Сільва Коельо з Університету Буффало.

Раніше НВ писав, що глобальне дослідження ДНК стародавніх собак, проведене вченими з більш ніж 10 країн, представляє докази того, що понад 11 000 років тому вже існували різні типи цих тварин.

У своєму дослідженні група вчених виділила давню ДНК з кісток 27 собак, деякі з яких жили майже 11 000 років тому в Європі, на Близькому Сході і в Сибіру.

Автори роботи виявили, що до цього моменту історії, відразу після льодовикового періоду і до того, як будь-яка інша тварина була приручена, вже було принаймні п’ять різних типів собак з різними генетичними предками.

Це відкриття показує, що різноманітність, що спостерігається між собаками в різних частинах світу сьогодні, виникла, коли всі люди були ще мисливцями і збирачами. Команда показала, що за останні 10 000 років ранні собачі лінії змішалися і перемістилися, щоб дати початок собакам, яких ми знаємо сьогодні.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com