Конгрес США схвалить допомогу Україні або до Різдва, або ніколи, – NBC News

20.11.2023, 10:02
150066

Конгрес США має ухвалити великий пакет військової допомоги Україні та Ізраїлю не пізніше Різдва, інакше через свята це питання знову застрягне на невизначений строк.

Читайте також: Болгарський збройовий магнат намагається зірвати важливі поставки зброї в Україну

Про це конгресмени розповіли NBC News.

Законодавці, з якими поспілкувалися журналісти, кажуть, що це є досить амбіційним графіком. Тож аби законопроект успішно пройшов обидві палати Конгресу та отримав підпис президента, його краще розробити у верхній палаті – Сенаті – де домінують демократи і де є двопартійний консенсус щодо підтримки України та Ізраїлю. Натомість, якщо законопроект розроблятиме, як це буває зазвичай, нижня палата – Палата представників – де домінують республіканці, рішення можуть вкотре провалити.

Чотири джерела в Сенаті, безпосередньо пов’язані з переговорами, повідомили NBC News, що вікно між Днем подяки (26 листопада) та Різдвом має вирішальне значення. При цьому і республіканці, і демократи, занепокоєні тим, що в разі затягування процедури до Нового року, шанси отримати ухвалення законопроекту в цілому стають примарними.

Проблема тут полягає у тому, що США досі не мають повноцінного державного бюджету на поточний фінансовий рік, що стартував у жовтні, і вже двічі ухвалювали тимчасовий проміжний бюджет на 6 тижнів. Тож відтермінування переговорів про підтримку України призведе до того, що ці дебати накладуться на дебати про власне американський бюджет і на загострення політичної боротьби у контексті президентських виборів 2024 року.

Джерела NBC News кажуть, що в такому разі трампісти можуть проштовхнути компромісний законопроект про бюджет з допомогою тільки для Ізраїлю. Тоді шанси на узгодження допомоги Україні стануть мізерними.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com