Що відомо про екс-голову Чернівецької ОДА, якого називають “дідусем”, що балотується від партії Смешка

22.06.2019, 15:18
30228

У партії “Сила і честь” Ігоря Смешка з’явилося ще одне так зване “нове обличчя”. Скандальний ексголова Чернівецької обласної держадміністрації Олександр Фищук, якого називають “дідусем”, намагається прорватися до Верховної Ради в мажоритарному окрузі №202.

Читайте також: Смешко судиться з екс-головою СБУ Валентином Наливайченком у справі про отруєння Ющенка

Детальніше про нього і темні плями в його біографії – у матеріалі OBOZREVATEL.

Контрабанда та корупція – повний набір.

“Хоч він і “дідусь”, але прагне жити, як молодий орел. Намагається балотуватися на виборах до Верховної Ради у мажоритарному окрузі №202. Цього разу обрав партію Ігоря Смешка “Сила і честь”. Ми не знаємо, чи є у нього сила, але честі точно немає. Навіть через те, що він змінив багато партій”, – зазначив головний редактор місцевого видання “Час” Петро Кобевко.

Політичний минуле у нього досить “яскраве”. Свого часу він перебував у “Фронті змін”, потім був нардепом від “Батьківщини”. На парламентських виборах 26 жовтня 2014 балотувався від усе того ж 202 округу Чернівецької області, але поступився кандидату Івану Рибаку від Блоку Петра Порошенка.

А 5 лютого 2015 року Фищука призначили головою Чернівецької обласної державної адміністрації. У жовтні 2018 року п’ятий президент Петро Порошенко звільнив його з цієї посади.

Згідно з даними оприлюдненого рейтингу Комітету виборців України про діяльність губернаторів за 2017 рік, голова Чернівецької ОДА Фищук – аутсайдер. Він був на 23 місці, тобто передостанньому.

У КВУ зазначали, що вони оцінювали показники соціально-економічного розвитку області та результатів опитування експертів. За економічними показниками Чернівецький регіон йде позаду, а Фищук на посаді губернатора не раз звинувачувався в корупційній діяльності.

Наприклад, у квітні 2018 року начальник регіональної митниці Микола Салагор публічно звинуватив главу Чернівецької облдержадміністрації Олександра Фищука з його сватами й родичами в корупції і контрабанді.

За словами Салагора, свати і зять губернатора намагалися під прикриттям Фищука завозити товар в Україну на особливих умовах, а також експортувати ділову деревину під виглядом дров. Конфлікт загострився і на регіональному рівні, оскільки місцева преса зазначила, що керівник обласної митниці Буковини відмовився сприяти губернатору в порушенні митних правил.

До речі, сваха ексгубернатора, за інформацією місцевих ЗМІ, активно експортувала ліс, незважаючи на законодавчий мораторій.

Чернівецькі митники навіть встановили факт ухилення від сплати митних платежів на 3 млн гривень компанією, до якої причетний Фищук, пише БукІнфо.

Правопорушення виявили після того, як Чернівецька митниця отримала документи від Митної адміністрації Туреччини з перевірки достовірності документів, на підставі яких здійснили оформлення товарів ТОВ “СЕРВІС КАРГО ГРУПП”.

У результаті українські й турецькі митники встановили факт заниження вартості імпортованих товарів: тканин, тюлі, пряжі, туалетної води, що ввозяться на адресу фірми зятя голови Чернівецької ОДА Фищука. Митний кодекс передбачає за це порушення накладення 300% розміру платежів.

Ще один цікавий факт – Фищук скоїв кримінальний злочин, коли у визначений законом термін, перед звільненням, не подав електронну декларацію. Про це свідчить Єдиний державний реєстр декларацій осіб, з’ясували журналісти.

У пресслужбі Головного управління національної поліції в Чернівецькій області тоді навіть підтвердили, що порушили проти ексголови ОДА кримінальне провадження за ст. 366-1 Кримінального кодексу України – декларування недостовірної інформації. Правда, як і всі попередні скандали Фищука, справа закінчилася нічим.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com