Королева квітів – півонія: використовуємо пелюстки для краси та здоров’я

26.05.2024, 21:00
159279

Півонію не дарма називають королем квітів. Всім відома її чарівна краса та п’янкий аромат, але чи знаєте ви, що ці квіти їстівні? Спочатку півонії вирощували з лікувальною метою. Тепер їх застосовують у косметології та під час приготування страв.

Читайте також: Названо найсмачніше і найкорисніше вино, яке знижує рівень “поганого” холестерину

Отже, півонії відцвіли – що робити далі? Є безліч способів використовувати їхнє коріння, пелюстки і навіть насіння.

Що можна зробити з пелюсток півонії?

Якщо дітям сподобається півонієве варення, то дорослі точно оцінять коктейль із півонієвим сиропом.

Як приготувати сироп із пелюсток півонії

Важливо! Щоб вживати півонії в їжу, важливо переконатися, що під час їхнього вирощування не використовувалися пестициди.

Інгредієнти:

– 4 стаканчики очищених пелюсток півонії, бажано рожевих відтінків і ароматних сортів;

– 3 склянки води;

– 3 склянки цукру;

– сік із половинки лимона.

Спосіб приготування:

1. Ретельно промийте пелюстки, видаляючи зелень і тичинки.

2. Доведіть воду до кипіння.

3. Помістіть пелюстки в миску і залийте їх окропом. Накрийте рушником і залиште на ніч.

4. Наступного ранку вилийте воду в мірну миску для рідини, відіжміть воду з пелюсток і викиньте пелюстки. Не хвилюйтеся, якщо на даному етапі колір виглядає не дуже красивим.

5. Вилийте півонієву воду в каструлю і додайте цукор. Доведіть до кипіння і варіть, поки цукор не розчиниться.

6. Коли відвар охолоне, додайте лимонний сік. Ви будете вражені, коли рідина знову набуде рожевого кольору. Відтінок рожевого варіюватиметься залежно від кольору півоній, які ви використовували. Якщо потрібен більш яскравий колір, використовуйте краплю харчового барвника.

7. Розлийте піоновий сироп по красивих пляшечках. Його можна зберігати в холодильнику близько місяця.

Півонієвий сироп можна додати в будь-який коктейль або пунш, полити ним млинці, вафлі, морозиво або торт.

Чим корисний корінь півонії

У Китаї півонії використовують у медичних цілях. Там сушений корінь рослини продається під назвою Бай Шао.

Півонія використовується в разі подагри, остеоартриту, лихоманки, захворювань дихальних шляхів і кашлю.

Жінки використовують півонію під час менструального болю, синдрому полікістозних яєчників, передменструального синдрому (ПМС), а також для регуляції менструального циклу.

Її також застосовують у разі вірусного гепатиту, цирозу печінки, розладу шлунка, м’язових спазмів, судом, кашлюку (кашлюку), епілепсії, невралгії, мігрені та синдрому хронічної втоми.

Чи можна заварювати квіти півонії

У разі вірусних і застудних захворювань рекомендується щодня випивати по чашці гарячого чаю з пелюсток півонії. Цей напій виводить шлаки і токсини, що дає змогу організму швидше впоратися із захворюванням.

Щоб приготувати чай, кілька пелюсток півонії залийте гарячою водою і дайте настоятися. Можна також додати пелюстки троянд і шипшини.

П’ють піоновий чай із медом або цукром.

Як сушити пелюстки півонії для чаю

До речі, листя півонії можна заготовити про запас. Для цього його потрібно висушити. Спочатку зібрані пелюстки ретельно перебирають, відокремлюючи сторонні домішки.

Сушити пелюстки можна або в спеціальних сушарках за температури 50 градусів, або розмістити сировину в критих сухих приміщеннях, наприклад, на горищах.

На сонці пелюстки сушити не можна, оскільки в цьому разі всі корисні властивості півонії випаруються.

Чим корисне листя півонії в косметології

З огляду на п’янкий запах цих квітів та їхні корисні властивості, пелюстки півонії можна застосовувати в косметології. Наприклад, приготувати цукровий або сольовий скраб.

Цукровий скраб із півонією дуже легко приготувати. Для цього достатньо покласти пелюстки в кухонний комбайн з невеликою кількістю цукру. Усього півсклянки цукру і кількох великих півоній достатньо, щоб заготовити відлущувальний скраб на ціле літо.

Якщо додати трохи мигдалевої олії, то вийде неймовірний зволожувальний скраб для душу, який збереже вашу шкіру свіжою впродовж усього сезону.

Як використовувати насіння півоній

Насіння півоній було приправою на середньовічній кухні, а його використання було оповите забобонами. Вважалося, що насіння може позбавити від кошмарів – для цього його потрібно було запити гарячим вином або медовухою перед сном.

Насіння використовували для ароматизації м’яса. Також його їли сирим.

З півонією пов’язано кілька забобонів. У стародавні часи вважалося, що квітка має божественне походження, пов’язана з Місяцем і відганяє злих духів. Іноді насіння півоній навіть нанизували у вигляді намиста і використовували як захисний амулет.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com