Кожна область України має чим пишатись: здобутки та рекорди 2019

5.01.2020, 11:46
58796

У 2019 році кожен регіон України відзначився своїми здобутками й перемогами. Вважається, що найбільші здобутки країни в площині агросектору, але насправді деякі регіони випереджають інші за кількістю відремонтованих доріг, рейтингом інвестиційної ефективності. “Слово і Діло”  пропонує подивитись, які рекорди та в яких галузях встановили області цьогоріч.

Читайте також: У 2020 році українцям двічі підвищать пенсії

Вінницька область в 2019 році посіла перше місце за кількістю підписаних декларацій про медобслуговування (охоплено 83% населення). В області підключили найбільше медустанов до системи E−heals (94% медустанов II рівня і все медустанови III рівня).

Також Вінницька область відзначилася рекордами в сільському господарстві. В області зібрали найбільший урожай цукрових буряків (1,2 млн тонн) і картоплі (1,8 млн тонн). В області найбільше вироблено молока (714 тис. Тонн) і вирощено свійської птиці (516 тис. 642 тонн).

Волинська область уклала найбільшу кількість діючих міжрегіональних угод з країнами ЄС. За даними рейтингу євроінтеграції областей, Волинь в цілому уклала 92 угоди. Серед інших рекордів області − найбільший урожай озимого жита і вівса.

Дніпропетровська область відзначилася в минулому році найбільшим обсягом реалізованої промислової продукції (майже на 390 млрд грн), а також виробленої будівельної продукції (на 15,1 млрд грн). Крім того, в області найбільші обсяги експорту товарів (на 6,3 млрд дол.).

Цікаво, що в Дніпропетровській області найбільша кількість домашніх сонячних електростанцій. Близько 2 тис. Приватних будинків обладнані сонячними панелями загальною потужністю 49,8 МВт. В області найбільша кількість людей користується багатоканальним платним телебаченням (більше 152 тис. Чоловік).

Читайте також: В Україні збільшили розмір виплат аліментів на дітей

У Донецькій області реалізували найбільшу кількість проектів модернізації міської інфраструктури через Державний фонд регіонального розвитку. Протягом останніх п’яти років в цілому завершили 322 проекту. Також в Донецькій області зафіксовано найбільший розмір середньої зарплати, яка в 2019 році становила 11 тис. 952 грн. В області також встановлено рекорд в тваринництві, зокрема, вирощено найбільше в Україні свиней в живій масі.

Житомирська область відзначилася в минулому році тим, що зайняла перше місце в загальному рейтингу по формуванню перспективних ОТО. Крім того, в області зібрали найбільший урожай гречки.

У Закарпатській області 48% закладів охорони здоров’я комп’ютеризовані і інформатизованих. Це найвищий показник серед усіх областей в Україні. Ще один рекорд Закарпаття − в 2019 році з області виїхало найменшу кількість населення (6 тис. 625 осіб).

Запорізька область в минулому році досягла кількох рекордних показників в сільському господарстві. В області зібрано найвищий урожай гороху, пшениці і вирощено найбільше овець і кіз.

Івано−Франківська область стала регіоном−лідером з економічної євроінтеграції, набравши 41 бал з 50 можливих. Також в області найвища середньомісячна зарплата в сільському господарстві (12 тис. 767 грн).

Київська область набрала максимальний бал в рейтингу інвестиційної ефективності областей. Також в області побудували рекордну кількість нового житла і на місцевих птахофабриках отримали найбільше яєць від птиці.

Кіровоградська область посіла перше місце за кількістю створених опорних шкіл: 76 навчальних закладів. Крім того, область стала лідером в зборі врожаю соняшнику.

У Луганській області протягом останніх п’яти років провели 203 проекту, профінансованих ЄІБ і ЄБРР, що є беззаперечним рекордом.

У Львівській області налічується найбільша кількість діючих підприємств з іноземним капіталом з країн ЄС − 1 тис. 657 підприємств. Не дивно, що в минулому році в області побудували найбільшу кількість нежитлових приміщень.

Миколаївська область посіла перше місце за кількістю затверджених місцевих бюджетів на 2020 рік зі стовідсотковим результатом. Також за даними рейтингу євроінтеграції областей, в Миколаївській області зафіксовано найвищий середній приріст експорту товарів до країн ЄС за останні три роки (+ 27,2%).

Одеська область відзначилася в 2019 році відразу декількома рекордами. В регіоні найбільша кількість абонентів інтернету в Україні (1 млн 111 тис. Осіб). У минулому році в області було зафіксовано найбільші обсяги експорту послуг (на 581 млн доларів). У сільському господарстві область стала першою по урожаю ячменю, ріпаку та винограду. Також в Одеській області отримали найбільше вовни.

Полтавська область посіла перше місце в Україні за кількістю громад, які скористалися механізмом міжмуніципального співробітництва (281 громада). Крім того, на Полтавщині зібрали найбільший урожай кукурудзи і виростили найбільше великої рогатої худоби.

Рівненська область стала першою в рейтингу прозорості регіонів, набравши 93% з 100%.

Читайте також: З 1 січня в Україні зросла мінімальна заробітна плата

У Сумській області надали найбільшу кількість “теплих кредитів”, які отримали громадяни ОСББ або ЖБК в 2014−2019 роках. Всього протягом п’яти років видали 26 тис. 932 кредитів. Також в області зафіксовані найбільші надходження від рентної плати “Укрнафти” до обласного бюджету (понад 126 млн грн). Нагадаємо, що надходження від рентної плати залежать від обсягу видобутку вуглеводнів в тому чи іншому регіоні.

У Харківській області в 2019 році був найвищий рівень зайнятості населення працездатного віку (майже 74%). Крім того, в області зібрали найбільший урожай проса.

Херсонська область традиційно відзначилася на сільськогосподарський ниві, зібравши найбільший урожай рису і овочів.

У Хмельницькій області на ремонт доріг використали майже всі виділені кошти Дорожнього фонду (98,4%). Також в регіоні зібрали найбільше сої, плодових і ягідних культур. Крім того, Хмельницька область відзначилася тим, що в місцевих ОТО працює найбільше старост (331 осіб).

Черкаська область посіла перше місце за кількістю лічильників для обліку опалення в багатоквартирних будинках. В цілому вже 98% будинків обладнані приладами обліку.

У Чернівецькій області в минулому році був найменший розмір заборгованості з виплати зарплат бюджетникам (0,2 млн грн). Також в області створено 8 інформаційних пунктів ЄС, що є всеукраїнським рекордом.

Багата чорноземами Чернігівська область посіла перше місце за площею посівних озимого жита під урожай 2020 року. В цілому засіяно 22,6 тис. га.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com