Куди зникає коронавірус: лікарі розповіли, чому так різко зменшується кількість інфікованих

14.12.2020, 16:22
91511

Коронавірус в Україні, відповідно до офіціальної статистики Міністерства охорони здоров’я, демонструє спад навіть без запровадження локдауну. Що відбувається зі статистикою і чи дійсно коронавірус в Україні пішов на спад, пише ТСН.ua.

Читайте також: Постковідний синдром: лікар назвала симптоми, і як його лікувати

Зменшення ПЛР-тестувань на коронавірус

За словами очільника МОЗу Максима Степанова, річ у тім, що люди стали менше звертатися щодо проведення ПЛР-тестувань. Відповідно, наразі лабораторії перестали працювати на повну потужність.

“Як тільки побачили це зменшення звернень, ми змінили підходи до тестування. Відтепер робити ПЛР-тест будуть усім, хто має ознаки респіраторного захворювання, незалежно від того, чи відповідає ця симптоматика коронавірусній хворобі чи ні, для того щоб підтвердити або спростувати діагноз COVID-19”, – зазначив Степанов під час щоденного брифінгу.

Міністр також повідомив, що у МОЗ додали тестування методом експрес-діагностики. У такий спосіб будуть тестувати людей з ознаками коронавірусної хвороби чи ГРВІ.

Лікарка-фізіопульмонологиня Київської міської клінічної лікарні №5 Анна Анікєєва також вважає, що зменшення проведення ПЛР-тестувань та більш вузький клінічний відбір пацієнтів є причиною різкого зниження офіційних хворих на COVID-19.

За її словами, не всі пацієнти з симптомами ГРВІ можуть бути відправлені на тестування, особливо діти, які часто мають легкий або навіть непомітний перебіг коронавірусу.

“Тривале очікування результату тесту у державних лабораторіях за направленням лікаря не задовольняє багатьох людей з підозрою на коронавірус, тому вони звертаються до приватних лабораторій. А такі лабораторії часто не звітують у повному обсязі”, – зазначила лікарка.

Про зменшення кількості тестувань на коронавірус в Україні каже і лікар Павло Сільковський.

“Так, ми маємо зменшення кількості тестувань. Черги на тести зараз немає і результати тестувань видають дуже швидко. Але це зниження відбувається через те, що впала кількість звернень, а не проблеми з лабораторними потужностями. Майже ніхто зараз не тестується повторно, в кінці хвороби. Та і первинних звернень теж стає менше. І це теж говорить про те, що тенденція до спаду захворюваності таки намітилась”, – розповів Павло Сільковський.

Коронавірус втрачає свою здатність до інфікування

Лікар Павло Сільковський також зауважив, що “інфікувальна сила коронавірусу виснажується”, тому і цифри статистики демонструють спад.

“Приблизно таке я прогнозував ще раніше. Звичайно, 6,5 тис. – це не зовсім спад, бо на вихідних ми завжди маємо нижчі цифри”, – розповів нам лікар Павло Сільковський.

Від коронавірусу “рятує” погода

Ще однією причиною зменшення кількості заражень Павло Сільковський називає погодні умови.

“На мою думку, погода мало впливає на вірус, але багато впливає на контакти людей. В таку погоду люди більше перебувають дома чи на своїх робочих місцях і мають значно менше сторонніх контактів. А у своїх стабільних колективах ланцюжки зараження, як правило, вже перервані, бо сприйнятливі і суперпоширювачі вже перехворіли”, – зазначив фахівець.

Статистика далека від реальності

Водночас лікарі сходяться на думці, що офіційна статистика щодо хворих на COVID-19 далека від реальності.

“Не дивлюся на офіційні цифри щодо хворих. Вони абсолютно не відповідають реальності. У такому масштабному захворюванні, щоб мати плюс-мінус правильну статистику, треба тестувати величезну кількість людей. Не бачу в цьому великого сенсу”, – заявила інфекціоністка Ольга Голубовська.

Про “нереальність” статистики каже і Павло Сільковський. На думку лікаря, причиною спаду інфікування коронавірусом є те, що близько половини населення України вже перехворіло.

“Всі, хто дотичний до лікування таких пацієнтів, розуміють, що справжня кількість перехворілих відрізняється від офіційної кардинально”, – сказав лікар.

 Затишшя перед бурею

На думку Анни Анікієвої, найближчим часом спостерігатиметься сплеск захворюваності на коронавірус.

“Я більш ніж упевнена, що найближчим часом буде сплеск захворювання на коронавірус. Я спостерігаю переповнені фудкорти у столичних ТРЦ – там же скупчення людей, усі без масок, ніхто не дотримується дистанції. Напередодні новорічних свят супермаркети і ТРЦ переповнені. Тому, я думаю, люди почнуть хворіти сильніше”, – підсумувала лікарка.

Associated Press

Схожої думки притримується і Павло Сільковський. Утім, за словами лікаря, тенденція до спаду епідемії вже намітилась.

“Завтра і післязавтра ці цифри знову будуть вищими. Але тенденція до спаду епідемії вже намітилась і, швидше за все, вона перерветься у зв‘язку з новорічними святами і додатковими контактами людей в закритих приміщеннях. Думаю, що тоді ми знову будемо мати підйом, а десь на лютий стабільне зниження”, – розповів Павло Сільковський.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com