Лікарі розповіли, наскільки небезпечна підгоріла їжа

7.07.2021, 20:00
97986

Навіть у самого хорошого кухаря іноді трапляється прикрий конфуз на кухні – блюдо підгоріло. Найчастіше таке блюдо відправляється у відро для сміття – смак безнадійно зіпсований і вважається, що така їжа шкідлива через ймовірні канцерогени.

Читайте також: Лікарі з’ясували, кому суворо заборонено їсти кукурудзу

Однак вчені вважають, що не всяке підгоріле блюдо варто викидати. Про це пише видання WomenEL.

При приготуванні їжі на високих температурах, в них відбуваються реакції, в результаті яких можуть утворюватися природні хімічні речовини або як їх ще називають – канцерогени.

Дослідження показують, що канцерогени дійсно небезпечні – під час випробувань на лабораторних тваринах вони показали, що викликають онкологію: рак грудей, товстої кишки, печінки, шкіри, легенів, простати та інших органів.

Однак вчені стверджують, що в пригорілих біфштексах або шашликах рівень природних хімічних речовин досить низький, щоб завдати серйозної шкоди здоров’ю людині – набагато нижче, ніж ті, яким піддають лабораторних тварин.

Звичайно, якщо вживати таку їжу щодня, то організм почне реагувати на таку їжу негативно і крім ризику онкології, є ризик отримати й серйозні проблеми зі шлунком. А якщо ситуація з підгорілим блюдом з вами трапляється раз на рік – то особливої небезпеки для людини немає.

У 2017 році в Нідерландах вчені вирішили провести дослідження про вплив акриламіду на здоров’я людини. Це така хімічна речовина, яка міститься у виробництві паперу, фарб, пластмаси, для очищення питної води та стічних вод.

А ще акриламід може утворитися природним шляхом в результаті хімічних реакцій певних крохмалистих продуктів після приготування при високих температурах. Більш високий рівень акриламіду можна знайти в картоплі фрі, картопляних чипсах, продуктах зі злаків (печиво, тости, пластівці), і в каві.

Так ось, 40 мікрограмів акриламіду збільшує, за словами вчених, ризик виникнення раку у 2 рази.

Тому медики рекомендують не вживати в їжу підгорілу їжу, а заодно – закликають знизити рівень акриламіду в продуктах, в раціоні та не зловживати різними фастфудами.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com