Луцька психоаналітик розповіла про тлумачення снів (відео)

14.12.2020, 14:52
91504

Умовно людство можна поділити на дві частини: перша – ті, хто вірить у сновидіння, а друга – ті, хто ставиться до них скептично. Є люди, які намагаються розтлумачити кожне сновидіння за допомогою різноманітних сонників та надають цьому дуже великого значення. Як насправді тлумачити сновидіння? Що означає вислів “Сон в руку”? Який загалом зв’язок між снами і психологією? Про це в ефірі програми “Психолог і я” телеканалу “Аверс” говорили з кандидатом психологічних наук, психоаналітиком Юлією Візнюк, пише місцеве видання “Волинські новини”.

Читайте також: Психолог розповіла, чому хворі на COVID-19 вчиняють самогубство

Усі знають, що започаткував психоаналіз сновидінь Зигмунд Фрейд. Нині сонників – до вибору до кольору, а тих, хто намагається тлумачити сни, – ще більше. Чи має це стосунок до психології?

Є чотири джерела сновидінь. Перше – зовнішнє збудження органів почуттів. Тобто коли ми спимо, а хтось голосно говорить, нам може снитися, що ми на лекції, або, наприклад, коли змерзли ноги, у сні ми можемо босоніж бігти полем.

Друге – внутрішнє збудження органів почуттів. Наприклад, отит. Коли болить вухо, нам може снитися, як голосні звуки нам дають якісь болісні відчуття.

Третє джерело сновидінь – органічне тілесне подразнення, так званий сон в руку, коли кажуть, що щось наснилося і збулося. Це такий момент ігнорування, коли упродовж дня людина ходить та ігнорує те, що, наприклад, болить зуб. Вона лягає спати і їй це сниться. А потім прокидається із цим зубним болем і каже, що сон справдився.

Четверте джерело – психічні сновидіння.

Загалом, коли ми засинаємо, ми випадаємо із зовнішнього світу. І те, що нам сниться, – це робота несвідомого.

Уперше на несвідоме звернув увагу і представив публіці Зигмунд Фрейд. У 1900 році в роботі «Тлумачення сновидінь» він показав, що несвідоме є, як воно функціонує, яким механізмам підпорядковується. А найголовніше – що несвідоме можна зрозуміти.

Відкриття несвідомого і символічного значення снів стало ключем для розуміння того, що відбувається з людиною в житті. Це дозволило поглянути на нього з символічної точки зору.

Фрейд говорив про двошаровість сновидінь. Є явні – ті, які нам сняться, і приховані – сновидіння, які й потребують тлумачення та недоступні для нашого усвідомлення. Із виникненням явного і прихованого пов’язано дуже багато в нашому житті – чи у стосунках, чи в культурі, чи в цивілізації взагалі. На рівні свідомого ми прагнемо одного, а на рівні несвідомого є якісь приховані процеси.

Візьмімо, наприклад, творчість художника. У кожній роботі є якийсь прихований зміст. Те саме можна сказати про діяльність політика чи про людину-трудоголіка, адже за тим, що вона намагається втекти на роботу, щось криється. Або ж ледар – людина, яка не має сил для того, щоб самотужки зробити щось у житті. Тобто у будь-якого індивіда можна знайти приховані процеси, які визначають його поведінку.

Загалом, символіка сновидінь була таким собі поштовхом у психології та психологічній думці. Усі проєктивні методики базуються на тому, що є щось явне і приховане. От, наприклад, дитячі малюнки. За ними ми можемо зрозуміти якісь приховані процеси, про які людина може навіть не здогадуватися.

Буває так, що сон випереджає якісь події. Як це можна пояснити?

Так, є ефект дежавю, є сни, у яких люди знаходять те, що втратили. Це із розряду віщих снів. Загалом, сни сняться усім. Навіть тим, хто їх не запам’ятовує. За сім з половиною годин людині може наснитися п’ять-шість снів. Якщо вона прокидається і почувається відпочилою, енергійною, отже, сни виконують свою функцію.

Якщо сни запам’ятовуються, можливо, на них треба звернути увагу.

Можливо, вони говорять про якийсь конфлікт, що є в психічному апараті. Загалом, треба інтерпретувати сни, які сняться постійно чи з якоюсь періодичністю. Тобто це сни, в яких несвідоме дуже наполегливо хоче розповісти те, чого людина ще не зрозуміла.

Про віщі сни писав Карл Густав Юнг. Він і сам їх бачив. Факт із його біографії – Юнг передбачав, що буде війна. І це справдилося.

Є друга група – псевдоречі, що відбуваються в снах. Їх ми теж можемо віднести до віщих снів. Але їх можна пояснити. Наприклад, коли людина щось загубила, їй наснилося, де лежить ця річ, вона прокинулася і її знайшла. Це про те, що несвідоме знає, де це.

Ефект дежавю складно перевірити. Наприклад, юній дівчині сниться хлопець, у якого вона закохується. А потім вона зустрічає його. Головне, що в ефекті дежавю людина не бачить обличчя об’єкта, а зустрічає його і розуміє, що це саме він. А складно перевірити тому, що невідомо, чи це її відчуття, чи це справді він.

І третій момент – це свого роду захист, витіснення, коли, наприклад, чоловік зраджує жінку, всі навкруги це, можливо, бачать, але вона не помічає. Оце витіснення допомагає їй прожити ще кілька років разом і не помічати, що відбувається. Але на несвідомому рівні інформація все одно буде надходити. Вона проявлятиметься у снах. Сни будуть спотворені, але їх зміст говоритиме чи про зраду, чи про катастрофу, чи про втрату. І це досить добре піддається тлумаченню.

Кажуть, коли сняться, наприклад, Баба Яга чи інші негативні міфічні персонажі, то зазвичай це має перевернуте значення. Є така думка, що потрібно попросити подарунок просто уві сні, потрібно керувати своїм сном. Якщо ти знаєш якісь такі секрети, то якось це і наяву скерує твоє життя в правильне русло.

Ну, можливо, є ті, хто може керувати своїм сном, я радо поспілкувалася б в терапії і вивчила, про що це. Але є явні сновидіння і є спотворені. Сни прямого задоволення бажань – це сни, коли я, наприклад, під час Великого посту уві сні їм м’ясо і відчуваю задоволення, чи взимку скучаю за морем і мені воно сниться. Ці сни не треба інтерпретувати.

А сни спотворені, такі, які нам щось розказують, треба інтерпретувати, тому що вони недоступні для усвідомлення, і процес змісту сну спотворюється через те, що є у нас цензура. А цензура – це такий орган контролю, який на рівні психічного апарата контролює наші несвідомі бажання й вирішує, чи в такому вигляді подати сон, чи треба це несвідоме піднімати на рівень свідомого. І як можна керувати суперего? Як можна керувати своєю цензурою? Вона дуже пов’язана з нашою культурою, з нашими правилами. І що більша цензура, то більше спотворення сну, то більше витіснених бажань.

Чи потрібно боятися снів?

Легко сказати – не боятись, але менше з тим, все одно щось магічне в цьому є. і люди шукають розгадки. Вона справді є і можна працювати над цим. Єдине, що сонники ці, які є у нас є, – це більше символіка. А якщо люди хочуть насправді розібратися в глибині, то, напевно, потрібно звертатись до спеціалістів, бо навіть самі ми свої сни рідко інтерпретуємо. Ми звертаємося до своїх аналітиків, коли збоку на все це можна подивитись з інтерпретацією і розшифрувати, зробити сон більш явним. І це одне із завдань у психоаналітичній терапії.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com