Мандарини корисні, але не для всіх. Кому цей новорічний фрукт може нашкодити

29.12.2021, 18:32
108347

Користь від мандарин відома кожному. Саме ці фрукти найчастіше можна побачити на новорічному столі українців. В них містяться різні вітаміни та мінерали. Але корисні властивості мандарина підходять, на жаль, не всім людям.

Читайте також: Старий “олів’є” на новий лад: незвичайні рецепти класичних новорічних страв

Мандарини — корисні властивості

Більшість цитрусових (а мандарини входять до таких) є чудовим джерелом багатьох вітамінів і мінералів: С, Р, А, D, К, В, магній, кальцій, калій. Також в їхньому складі можна знайти ефірні олії, мінеральні солі і фітонциди. Останні відіграють важливу роль в профілактиці простудних захворювань, адже є природними антибіотиками. А ще мандарини допомагають знизити ризик інфаркту та інсульту, покращуючи роботу серця.

Чи корисні мандарини в іншу пору року? Звичайно, що так! В мандаринах містяться речовини, які допомагають покращити кровопостачання до очниць і заалом підвищити гостроту зору. Для роботи шлунка користь від мандарин неймовірно велика. Адже вони беруть участь у перетравлюванні жирів, допомагають нормалізувати роботу кишківника, зменшити запалення в печінці і жовчному міхурі.

Для здоров’я шкіри також важливо їсти мандарини. Корисні властивості цих фруктів проявляються не лише під час вживання в їжу. Їх використовують як косметичний засіб від подразнень, почервонінь, висипань. А ще мандарини — улюблений фрукт тих, хто намагається вести здоровий спосіб життя. Адже в 100 г цього продукту міститься всього 53 Ккал.

Шкода від мандаринів: кому не можна їсти ці фрукти

Мандарини мають яскраво виражені алергічні властивості, тому ці фрукти варто з обережністю давати дітям. Вони також не рекомендовані людям, які страждають на алергії, адже можуть викликати кропив’янку.

Варто виключити мандарини з раціону, якщо у вас є проблеми з підвищеною кислотністю шлунка, гастритом або маєте виразкову хворобу шлунку та дванадцятипалої кишки.

Мандарини подразнюють слизову оболонку шлунка, а також нирки, тому їх потрібно з обережністю їсти людям, які хворіють на ентерити, коліти та гострі запальні захворювання кишківника.

Медики не рекомендують додавати мандарини в раціон, якщо ви страждаєте на гепатит, холецистит, гострий нефрит.

В шкірці мандаринок є велика кількість ефірних олій, тому її не можна додавати в різні страви, якщо у вас хворі нирки, печінка, підшлункова залоза, жовчовивідні шляхи.

Користь і шкода мандарин: скільки з’їдати на день, щоб не боятися за здоров’я

Здорова доросла людина, за визначенням лікарів, може з’їдати 5-7 фруктів на день без шкоди для здоров’я. В нормі рекомендовано зупинитися на 3-5 мандаринах в день. А ось дітям понад 7 років краще не давати понад 2-3 мандарини. Адже вони можуть спровокувати алергічні реакції.

Щоб користь від мандарин була максимальною, обов’язково мийте фрукти перед вживанням. Перевізники часто вкривають їх хімікатами для кращого збереження своєї продукції. А ці речовини можуть завдати здоров’ю серйозної шкоди.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com