Медиків потрібно підтримувати, а не переводити на півставки та скорочувати, – «УДАР Віталія Кличка»

28.01.2022, 15:27
110187

Напередодні нового року уряд рапортував про зростання заробітної плати медиків, однак владні обіцянки перетворилися на фікцію.

Читайте також: «Ви – найкращі українські дівчата!»: луцька «Амазонка» відсвяткувала День народження

Так, згідно з ухваленим держбюджетом на 2022 рік, передбачені кошти для підвищення мінімальної заробітної плати для лікарів на рівні 20 тис. грн та 13,5 тис. грн для середніх медичних працівників. Водночас у січні трапляються непоодинокі випадки, коли медичних працівників змушують переходити на 0,5 чи 0,75 ставки, але працювати фактично той самий обсяг часу.

У партії «УДАР Віталія Кличка» наголошують: влада має реально підтримати медицину напередодні нової хвилі епідемії коронавірусу та зупинити відтік лікарів.

«Підняття заробітних плат є справді важливим кроком для підтримки медиків. За 2 роки пандемії COVID-19 наші медики показали високий рівень професіоналізму, рятуючи життя тисячам українців, і терпіння, бо не кожен зможе витримати в таких умовах. Проте, нинішня ситуація з фіктивним збільшенням зарплат медиків може призвести до відтоку працівників, а це в свою чергу стане критичним для всієї країни. Сьогодні ми маємо рекордну кількість нових хворих на коронавірус. А що станеться з людьми, якщо в Україні не буде вистачати медичних працівників. Владі потрібно думати про свій народ», – зазначив лідер Волинського «УДАРу» Юрій Гупало.

«УДАР Віталія Кличка» пов’язує фіктивне збільшення зарплат медикам з тим, що охорона здоров’я досі залишається недофінансованою.

«В бюджеті на 2022 рік на охорону здоров’я виділено лише близько 3,5% ВВП. Хоча Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» вимагає фінансування галузі на рівні не менше 5% ВВП. А ВООЗ рекомендує щорічно передбачати на медицину щонайменше 7% ВВП. Недофінансування медичної галузі ставить під загрозу життя людей та відкладає на невизначений час завершення медичної реформи, що є неприпустимим», – йдеться в заяві.

«УДАР» ще минулого року запропонував антикризовий план подолання наслідків епідемії коронавірусу, який дозволить не лише ефективно боротися з епідемією, а комплексно вдосконалити медичну систему та зупинити відтік кадрів, підкреслюють в партії. Зокрема, експерти “УДАРу” рекомендують остаточно врегулювати механізм оперативного перепрофілювання відомчих лікарень в ковід-диспансери, реально підтримати медиків, збільшивши доплати, запровадити ефективний контроль над виробництвами кисню як за об’єктами стратегічного значення та невідкладно завершити реформу медичної системи на вторинній і третинній ланці.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com