Меню на Новий рік 2021: що приготувати на святковий стіл – ідеї страв

12.12.2020, 22:15
91394

Зовсім небагато часу залишилося до Нового року, тому варто продумати меню на святковий стіл і скласти список бажаних страв.

Читайте також: Які спеції та зелень допоможуть ефективно знизити тиск: лікарі радять включити їх в раціон

Новорічне меню 2021 може бути складено в різних стилях і включати страви декількох країн. Обов’язково на на столі повинна бути основна страва, яка буде родзинкою новорічної трапези. Зазвичай йдеться про якесь особливо приготовлене м’ясо, хоча це може бути й, наприклад, риба. Важливе місце на святковому столі також займають закуски та десерт.

Наступний рік Білого Металевого Бика, тому це варто враховувати під час складання святкового меню. Так, бик – тварина, що любить пожувати, часто й багато їсть. Дуже доречними будуть страви з овочів та крупів. Водночас навряд чи варто подавати на новорічний стіл яловичину і телятину. Радше, тут підійдуть інші види м’яса.

Святкова запечена гуска

  • Гуска – 2,5 кг
  • Яблука – 3 шт.
  • Груші – 2 шт.
  • Мандарини – 3 шт.
  • Чорнослив – 130 г
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Мед – 2 ст. л.
  • Соєвий соус – 4 ст. л.
  • Сіль–- за смаком
  • Спеції (паприка, каррі, базилік, часник, імбир, мускатний горіх і чорний мелений перець) – за смаком

Натерти гуску всередині та зовні сіллю зі спеціями.

Добре вимити яблука та груші, разом із шкіркою нарізати кубиком середнього розміру. Мандарини очистити й розділити на частинки. Чорнослив обдати гарячою водою.

Добре нафарширувати черевце гуски підготовленою начинкою. Зашити черевце тонкою ниткою.

Викласти пташку в рукав для запікання й відправити у духовку.

Що приготувати на Новий рік 2021 / фото ua.depositphotos.com

Запікати 1 годину при температурі 200°С. Потім акуратно розрізати рукав і продовжити запікати ще 30 хвилин або до утворення рум’яної скоринки.

Тим часом з’єднати соєвий соус, мед та сік половини лимона. Змастити цим поверхню гусака за 5 хвилин до готовності. З готової гуски дістати нитку й можна подавати до столу.

Сирні кульки з червоною рибою

  • Червона риба (солона), філе – 120-150 г
  • Сир твердий – 150 г
  • Сир вершковий – 60 г
  • Цибуля ріпчаста червона, невеликого розміру – 1 шт.
  • Яйця – 2 шт.

Заздалегідь потрібно відварити пару яєць.

Твердий сир і яєчний білок натерти на дрібній тертці. Червону рибку нарізати дрібними кубиками. Цибулю порізати дуже дрібними кубиками.

З’єднати все в одній посудині. Добре перемішати. Руками (в рукавичках) сформувати сирні кульки з червоною рибою. Зверху присипати закуску натертим на дрібній тертці жовтком.

Читайте також: Постійно хочеться солодкого?: лікарі пояснили, що часте вживання солодощів може свідчити про серйозні хвороби

Салат із авокадо з креветками й огірками

  • Сирі великі креветки – 200 г
  • Авокадо (велике, дуже стигле) – 1 шт. (або 2 невеликих)
  • Довгоплідний огірок (великий) – 1 шт. (або 2 середніх)
  • Часник – 2 зубчики
  • Лайм – 1 шт.
  • Зелений базилік – 2 гілочки
  • Рослинна олія
  • Сіль, мелений чорний перець

Розчавити, очистити й дрібно порубати часник. У базиліка зняти листочки зі стебел і відкласти, а стебла нарізати якомога більшими тонкими кружечками.

Страви на Новий рік 2021 - новорічне меню / фото ua.depositphotos.com

У великій сковороді нагріти рослинну олію. Змішати креветки з часником та базиліком, посолити, викласти на сковорідку. Обсмажувати на сильному вогні приблизно по 1,5 хвилини з кожного боку. Готові креветки перекласти на тарілку й поперчити.

Огірок очистити, розрізати вздовж, гострою ложкою видаліть насіння. М’якоть нарізати поперек шматочками товщиною 1 см. Лайм вимити щіткою, обсушити, дрібною теркою зітерти цедру, вичавити сік. Полити огірки половиною соку лайма, посипати цедрою й посолити.

Авокадо очистити від шкірки, видалити кісточку, м’якоть нарізати середніми шматочками, полити соком лайма. Змішати всі складові, приправити рубаними листочками базиліка, олією, сіллю та перцем.

Мандаринова панакота

Для вершкового шару

  • Вершки 33% – 400 мл
  • Йогурт – 400 мл
  • Желатин – 1 ст. л.
  • Білий шоколад – 1-2 плитки (за смаком)
  • Цукор – за смаком
  • Ваніль / ванільний цукор – за бажанням

Для мандаринового желе

  • Мандарини – 750 г
  • Желатин –25 г
  • Цукор – за смаком

Для прикрашання

  • М’ята – 1 гілочка
  • Білий шоколад – 3-4 шматочки
  • Мандарини – 1-2 шт.

Желатин підготувати згідно з інструкцією на упаковці.

З’єднати вершки та йогурт, перемішати і довести практично до кипіння. Можна використовувати лише вершки.

У гарячу суміш вершків і йогурту, додати цукор і білий шоколад. За бажанням також можна додати трохи ванілі.

Потім, помішуючи, тонкою цівкою влити розтоплений желатин.

Ретельно все перемішати, процідити суміш і розлити по порційних формах.

Злегка охолодити суміш, потім помістити десерт у холодильник ще на 2-2,5 години, для того щоб вершковий шар повністю застиг. Можна надати десерту малюнок, встановивши келихи під нахилом на час охолодження.

Приготування мандаринового желе. Очистити мандарини і вичавити з них сік. Додати до соку за смаком трохи цукру. Перелити у каструлю і на середньому вогні прогріти, помішуючи до повного розчинення цукру. Кип’ятити сік не потрібно, достатньо, щоб він був гарячим – так у ньому краще розчиниться желатин.

У гарячий мандариновий сік додати швидкорозчинний желатин і ретельно все перемішати, до повного розчинення желатину.

Злегка охолодити суміш, а потім додати в форми з охолодженою вершковою основою.

Зачекати кілька хвилин, і коли мандаринове желе почне застигати – викласти часточки мандаринів. Потім знову відправити десерт у холодильник для остаточного охолодження.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com