Міністерство культури та інформполітики працює над програмою розвитку малих кінотеатрів

10.03.2021, 20:55
95351

Міністерство культури та інформаційної політики працює над програмою розвитку малих кінотеатрів, вже визначено п’ять пілотних областей.
Про це повідомив перший заступник міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час Всеукраїнського форуму “Україна 30. “Культура. Медіа. Туризм”, передає кореспондент Укрінформу.

Читайте також: Стало відомо, коли запрацюють кінотеатри в Україні 

“Зараз поставлено Президентом України завдання, і ми працюємо над розробкою концепції нової для нас державної програми – програми розвитку малих кінотеатрів в малих містах. Ми хочемо, щоб було, як колись, коли кінобізнес в Радянському Союзі був однією з найприбутковіших статей бюджету. Ми хочемо спочатку дати можливість українському кіно вийти на самоокупність, щоб державна інвестиція була додатковою, бонусною, преміальною і не давала можливість виживати кінокомпанії, а давала можливість зростати якісно”, – сказав Карандєєв.

За його словами, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко провів кілька організаційних, установчих нарад, під час яких визначено 5 пілотних областей.

“Це області, які висловили бажання і мають відповідні потужності: Закарпатська, Рівненська, Дніпропетровська, Одеська і Харківська. Кожна з цих областей визначила для пілотного проєкту по три локації. Це або колишні кінотеатри, які в занепаді, або кіноцентри, або просто культурні центри, де можна зробити сучасні кінозали”, – зазначив перший заступник міністра.

За його словами, вже пораховано обсяг фінансування з боку держави. “Ми хочемо взяти на себе видатки технологічного характеру: кінопроєкційне обладнання, відповідний звук, а також навчання персоналу – це близько 300-400 тисяч гривень на одну кіноточку. В такий спосіб ми розраховуємо з часом відродити кінопрокатний бізнес, який має стати поширений по всій України”, – заявив заступник міністра.

Читайте також: Держкіно цьогоріч проведе одразу три пітчинги
Карандєєв наголосив, що метою програми є зробити фільм доступним за територіальною ознакою.

«Мають бути в різних містах – і великих, і маленьких – кінотеатри, кінозали, де ми зможемо національний фільм, знятий за державні гроші, донести до глядача. Держава готова взяти участь в тому, щоб запустити через часткове фінансування такі кіноточки в малих містах. Стаття 7 закону про підтримку кінематографії визначає це як одну із форм, а саме спільне, на умовах 50% на 50%, фінансування створення таких сучасних цифрових комплексів у містах чисельністю до 250 тисяч глядачів», – уточнив Карандєєв.

Він додав, що вітчизняний кінофільм нині не може дійти до аудиторії, оскільки кінотеатри в Україні в дуже обмеженій кількості. Телебачення, прокатні платформи в інтернеті допомагають розширити аудиторію, але цього недостатньо, вважає перший заступник міністра.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com