Міністр енергетики розповів деталі нового договору з РФ про транзит газу Україною

21.12.2019, 14:15
57339

Україна та РФ домовилися про новий договір транзиту газу терміном на п’ять років з можливістю пролонгації ще на десять років.

Читайте також: У ЄС схвально відреагували на підписаня протоколу щодо транзиту газу через територію України

Про це під час брифінгу 21 грудня повідомив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

Він зазначив, що згідно з домовленостями, РФ до кінця року поверне грошима Україні три мільярди боргу.

“Зобов’язання РФ, покладені Стокгольмським арбітражем будуть виплачені грошима і буде виплачено ще до нового року. НАК “Нафтогаз” отримає три мільярди відповідно до тих домовленостей, які зараз є”, – сказав міністр.

Він також додав, що згідно з домовленостями між сторонами, Україна відкличе із судів інші позови до “Газпрому”, вони будуть переглянені між двома господарчими суб’єктами. Ніяких позовних взаємних позовних вимог не залишиться.

Щодо умов транзиту то, за словами Оржеля, домовилися продовжити його на п’ять років з можливістю пролонгації ще на 10 років на тих же умовах.

“Обсяги, які зафіксовані. Мінімально гарантовані для транзиту: перший рік – 65 млрд кубів і по 40 млрд кубів у наступні чотири роки (2021-2024 – прим.ред.). Зважаючи на те, що у нас є певне зменшення гарантованих обсягів транспортування, сторони розуміють, що тарифи має зростати. Тобто буде певне збільшення тарифу на транспортування. Керуючись європейськими методологіями тарифу, кінцевий вже визначить регулятор. Регулятор порахує, візьме вихідні дані”, – додав він.

За словами виконавчого директора НАК “Нафтогаз України” Юрія Вітренка, всі документи сторони мають підписати до 29 грудня, щоб розпочався транзит від 1 січня.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com