Мобілізація українців за кордоном: який стан справ у Польщі

31.12.2023, 15:01
152172

На тлі можливого прийняття у Верховній Раді нового законопроекту про мобілізацію у сервісних центрах за кордоном значно збільшилися черги з військовозобов’язаних українців.

Читайте також: Як виглядатиме мобілізація в Україні. Перекладаємо з бюрократичної мови на людську нашумілий законопроєкт від уряду

Так, відповідно до нових норм закону, якщо українці від 18 до 60 років за кордоном захочуть отримати консульські послуги, це буде можливо тільки при пред’явленні військово-облікових документів, виданих в Україні. Тому в деяких країнах спостерігаються масові черги в консульствах з українців, які бажають отримати нові документи, поки не пізно.

Яка ситуація в Польщі, куди найчастіше виїжджають українці, розповів у коментарі для ТСН посол України в Республіці Польща Василь Зварич.

Зокрема, він розповів, що в консульських установах все відбувається по електронній черзі, тому живих черг немає, ажіотажу в консульствах не спостерігається.

Водночас, він нагадав, що в багатьох містах Польщі діють підрозділи ДП “Документ”, які теж приймають документи на видачу закордонних паспортів. Це підприємство діє окремо і підпорядковане МВС, міграційній службі, і “яка там ситуація – вже краще в міграційній службі питати”.

Також він прокоментував облік військовозобов’язаних за кордоном.

“Що стосується обліку військовозобов’язаних – у нас є консульський облік, відповідно, про кожну особу призовного віку, яка стає на консульський облік, наші консульські установи зобов’язані інформувати відповідні ТЦК. Так це зараз відбувається відповідно до постанови КМУ”, – сказав Зварич.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com