МОН змушене призупинити атестацію вишів – Новосад

6.11.2019, 09:49
50714

Міносвіти змушене призупинити атестацію вузів цього року, щоб здійснити донабір експертів, в тому числі міжнародних. Про це повідомила міністр освіти і науки Ганна Новосад за результатами засідання Нацради з розвитку науки і технологій, передає Укрінформ.

Читайте також:  20% першокурсників українських вишів визнають, що обрали не ту спеціальність – Новосад

“Буквально кілька тижнів тому в МОН стартувала атестація, за підсумками якої ми вперше мали дати найкращим науковими напрямкам в вузах базове фінансування на науку. На 2019 рік на це було закладено 100 млн гривень. Аналіз і експертна оцінка наукової діяльності повинні проводити незалежні експерти – всього в МОН було подано понад 900 анкет. Але за результатами їх аналізу та рейтингування кандидатів Комісія з атестації прийняла рішення про донабір експертів − з підвищеними вимогами до кандидатів, а також залучення міжнародної фахівців”, − пояснила Новосад.

Вона підкреслила, що висока якість і неупередженість експертизи є пріоритетними для МОН, адже в суспільстві має бути довіра до атестації, за результатами якої розподіляються бюджетні кошти і яка проводиться раз в 5 років.

“Якість результатів і довіра до них набагато важливіша, ніж “гонитва” за термінами атестації. У 2020 році на базове фінансування науки в вузах передбачено вже 400 млн гривень, і дуже важливо, щоб розподіл цих коштів відбувалося на основі об’єктивних результатів оцінки”,− зазначила міністр.

Окремо керівниця МОН помітила, передбачені на цей рік на базовим фінансуванням 100 млн грн теж підуть на підтримку університетської науки. МОН запропонує уряду перерозподілити ці кошти на дофінансування пілотного проекту зі створення центрів колективного користування науковим обладнанням в вузах. Зараз відкрито 14 таких центрів в різних містах України.

Нацрада підтримала пропозицію МОН, порекомендувавши відкласти атестацію і здійснити додатковий набір українських і закордонних експертів з числа науковців, які мають вагомий науковий потенціал і великий досвід проведення експертизи.

Базове фінансування науки в вузах потрібно для того, щоб установи вищої освіти (УВО) могли будувати тривалу дослідницьку політику і не залежати тільки від короткострокового прийому заявок на фінансування. Кошти можна буде використовувати за 2 основними напрямками: проведення досліджень і розробок в рамках наукового напрямку; розвиток інфраструктури, оновлення та модернізація матеріально−технічної бази наукової і науково−технічної діяльності.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com