На Донбасі російські окупанти продають вугілля 19 країнам – ЗМІ

26.06.2019, 14:50
30768

Видобутий на окупованій території Донбасу антрацит Росія постачає в 19 країн світу. Крім Польщі та Туреччини, які вже ставали фігурантами журналістських розслідувань, поставки йдуть до Грузії, Єгипту та Канади.

Читайте також: Україна купила у Росії вугілля на $1,6 мільярда

Про це свідчить дослідження однієї з великих українських енергокомпаній, яке є в розпорядженні LIGA.net.

Європа і Туреччина – основні споживачі антрациту походженням з ОРДЛО. Згідно з документом, Туреччина з березня 2017-го по грудень 2018-го купила майже 3 млн тонн вугілля цієї марки. Другою за обсягами стала Румунія – 1,02 млн тонн, третьою – Бельгія – 876 990 тонн. За ними йдуть Польща (333 132 тонни) і Болгарія (129 176 тонн).

Загальний обсяг поставок за звітний період оцінюється в 5,96 млн тонн. фото biz.liga.net За підрахунками Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, з ОРДЛО щорічно вивозять 2,8 млн тонн вугілля на $288 млн. За даними РЖД і Федеральної митниці РФ, за 2015 рік з ОРДЛО до Росії вивезли близько 1,3 млн тонн антрациту, у 2016-му – 940 000 тонн. За 9 місяців 2017 року обсяг вугільної контрабанди становив 890 000 тонн. І це тільки ті обсяги, які офіційно потрапили в статистику російських залізничних перевезень.

За рахунок контрабанди окупанти фінансують терористичні “республіки” ДНР і ЛНР. Фінансовий зв’язок, згідно з розслідуванням The Washington Post, сторони підтримують через банківську систему” іншої невизнаної “республіки” – Південної Осетії. “Половина палива, яке потрапляє з Донбасу в РФ споживається підприємствами в Ростовській області – основний споживач Новочеркаська ГРЕС (входить в структуру “Газпрому” – ред.), решта – йде на експорт в інші країни”, – розповів LIGA.net співрозмовник в ДТЕК.

Контрабандою видобутого вугілля в Росію займається структура бізнесмена-втікача Сергія Курченка – Газ Альянс. Фірма – монополіст на своєму ринку. За даними російського РБК, в березні 2018-го Мінекономіки РФ заборонило іншим трейдерам вести бізнес з угрупованнями ЛНР і ДНР.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com